Wpisy z tagiem: żurawina

niedziela, 20 września 2015

          Jak wróciłam w piątek wieczorem po 22 z pracy to upichciłam pyszny jabłecznik z budyniem. Przepis mam z mojego starego zeszytu. Trochę zmodyfikowałam go dodając rodzynki i żurawinę. I w tej wersji bardzo mi smakuje :-). Miałam w sobotę opublikować Wam przepis, ale bardzo bolała mnie głowa i nie byłam w stanie na niczym się skupić. Coś ostatnio zmęczona jestem po tygodniu pracy. Zawsze mam dużo zaplanowane na sobotę i przeważnie mało zrealizuję. Ale to pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

 

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI.

          Składniki:

  • 250 g masła
  • 220 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka
  • 2 - 3 jabłka (około 500 g)
  • 100 g złotych rodzynek jumbo
  • 80 g suszonej żurawiny

          Sposób przyrządzania:

            Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut i osączyć. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka nie przerywając ucierania. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartej masy i wymieszać (będzie bardzo gęsta). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wlać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 24 x 28. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

środa, 01 kwietnia 2015

            Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc mam dla Was propozycję na ciasto, które zachwyciło sporą grupę znajomych. Jest to mazurek bakaliowy z polewą kakaową. Mazurek jest na cieście półkruchym, które jest lekko kruche i delikatne. Na ciasto wyłożyłam sporo bakalii i polałam pyszną, lekko klejącą polewą. Ciasto smakuje wyśmienicie! Połączenie delikatnie kwaskowych bakalii ze słodką polewą sprawiło, że ciasto jest idealnie wyważone smakowo. Wiśnie i namoczone wcześniej żurawina oraz rodzynki dodały wilgotności mazurkowi. Polecam Wam bardzo mocno ten przepis!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

MAZUREK BAKALIOWY Z POLEWĄ KAKAOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • około 230 g osączonych wypestkowanych wiśni ze słoika

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

          Sposób przyrządzania:

            Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące lekko podsypać mąką). Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większy kawałek rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Zdjąć wierzchni papier i przełożyć ciasto razem ze spodnim papierem do blaszki o wymiarach 36 x 24 cm.  Z mniejszego kawałka uformować wałeczki i wyłożyć ozdobnie boki mazurka. Nakłuć widelcem ciasto, wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piec około 20 - 25 minut. Wystudzić ciasto. Rodzynki i żurawinę przelać gorącą wodą, chwilę potrzymać we wrzątku i osączyć. Wiśnie osączyć z soku. Bakalie wyłożyć na upieczony spód. Margarynę włożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać, aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wlać wodę. Mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą udekorować mazurka i posypać posiekanymi migdałami.

Smacznego !!!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

poniedziałek, 24 listopada 2014

            W tym roku postanowiłam zrobić kilka nalewek. Najpierw poszukałam informacji na temat nalewek w internecie, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie, później zaplanowałam, jakie chciałabym zrobić i tak wzięłam się do dzieła :-). Nalewka jest napojem alkoholowym robionym z wyciągów owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, bądź mieszaniny tych składników. Zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj 40 - 45 %. Sporządza się je w procesie maceracji, czyli zalewa się składniki alkoholem. Nalewki słodzi się cukrem białym lub brązowym (w postaci syropu). Wykwintne wersje słodzi się też różnego rodzaju miodami, ale to podwyższa koszty. Serwuje się je w temperaturze pokojowej w małych kieliszkach (50 ml) i wypełnia nie więcej niż do 2/3 wysokości. Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnych butelkach, nie tracą wtedy barwy i cennych składników, w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Pamiętamy im starsza nalewka, tym jest lepsza !

Zrobiłam takie nalewki: jagodową z lawendą, agrestową, malinową, wiśniową, z pigwowca, żurawinową, a także likier truskawkowy. Nalewka żurawinowa ma przepiękny czerwony kolor, smakuje wyśmienicie. Będzie to jedna z moich ulubionych nalewek!

Żurawina to bardzo zdrowy owoc, jest stosowana na przeziębienie, anginę, problemy z żołądkiem, czy z pęcherzem oraz przy przemęczeniu. Najbardziej jest znana własnie z korzystnego działania na układ moczowy. Jest bogatym źródłem witaminy A, C i z grupy B, także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Owoce te chronią także przed wrzodami żołądka, wywołanymi bakterią Helicobacter pylori. Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca, powstrzymuje tworzenie się zakrzepów i wpływa korzystnie na rozszerzenie się naczyń krwionośnych, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Przeciwdziała w znacznym stopniu rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki. Jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców i zalecane jest ją włączyć do codziennej diety.

Uwaga! Istnieją doniesienia, że osoby, które przyjmują warfarin, lek rozrzedzający krew, nie mogą jeść żurawiny. Rzekomo wzmaga ona działanie leku i powoduje zwiększone krwawienie. Także osoby, które cierpiały na kamicę nerkową powinny uważać na produkty z żurawiny, bowiem może potęgować wydalanie szczawianów, co przyczynia się do formowania kamieni nerkowych. Należy pamiętać, że najlepiej jest się skonsultować z lekarzem!

 

Nalewka żurawinowa.
NALEWKA ŻURAWINOWA.

          Składniki:

  • 4 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 szklanki wódki 40 % (500 ml)
  • 1 szklanka spirytusu 96 % (250 ml)
  • 300 - 400 g cukru

          Sposób przyrządzania:

            Żurawinę włożyć do zamrażalki na 2 - 3 doby (podobno traci swoją cierpkość), po czym wyjąć i rozmrozić. Owoce rozdrobnić blenderem na papkę, wlać do dużego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Dodać spirytus. Cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody. Ostudzić, a następnie dodać nalew do syropu cukrowego. Odstawić na około 3 tygodnie. Następnie zlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy. Z tych składników wyszło mi prawie 1,2 l nalewki.

Smacznego i na zdrowie !!! 

 

Nalewka żurawinowa.

środa, 29 października 2014

           Na powitanie mam dla was przepyszne ciastka owsiane, które znalazłam na blogu Słodkie inspiracje. Dodanie do nich żurawiny i białej czekolady było strzałem w dziesiątkę, połączenie idealne :-). Ciasteczka są obłędne w smaku, a w dodatku też zdrowe. Przepis zmodyfikowałam trochę.

 CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ. 

         Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 160 g startej białej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Po chwili dodać mąkę, sodę, cynamon  i sól. Wymieszać. Później wsypać płatki owsiane, żurawinę oraz białą czekoladę i połączyć wszystko dokładnie łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Z ciasta formować wilgotnymi rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 -12 minut do momentu, aż brzegi lekko się zrumienią. Wystudzić na metalowej kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet