Wpisy z tagiem: nutella

poniedziałek, 14 listopada 2016

          W październiku miałam rocznicę urodzin bloga - to już drugi rok. Nawet nie miałam czasu zaprosić Was na tort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie nie opada. Słodkość kremu przełamała konfitura wiśniowa. Tort smakował wyśmienicie. Tak naprawdę to znikł w jeden dzień. Co prawda już po urodzinach bloga, ale taki przepis na tort może Wam się przydać :). Długo się zastanawiałam, czy pokazać Wam ten tort, bo jak widać na zdjęciu zdolności manualnych to ja nie mam ;), ale najważniejszy jest dla mnie smak, a tu na pewno się nie zawiedziecie. Szczerze polecam!

 

Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą.

TORT MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ I NUTELLĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mielonych migdałów
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 450 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 5 czubatych łyżek nutelii

Dodatkowo:

  • 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy

          Sposób przyrządzania:

            Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Wciąż miksując dodawać po żółtku. Na koniec dodać suche składniki (przesianą mąkę z cynamonem oraz mielone migdały), całość delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik) i 1/3 kremu. Na wierzch położyć ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Udekorować posiekaną czekoladą gorzką lub według uznania. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego !!!

 

Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą.

czwartek, 11 lutego 2016

            Zwieńczeniem kolacji lub obiadu walentynkowego może być deser. Proponuję Wam mus czekoladowy z mascarpone z lekką nutą jagodową. Do mojego deseru dam moją ulubioną nalewkę jagodową z lawendą. Całość smakuje bajecznie i nie można się oprzeć temu smakowi, aż tak wciąga :-). Prosty deser, a można się nim zachwycić. Polecam i pozdrawiam Was cieplutko.

 

Mus czekoladowy z mascarpone.

MUS CZEKOLADOWY Z MASCARPONE.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki nutelli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 - 2 łyżki nalewki jagodowej z lawendą
  • płatki migdałowe do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do schłodzonej czekolady. Do tej masy dodać mascarpone, a na końcu nutellę i nalewkę jagodową z lawendą, dokładnie wymieszać. Przełożyć mus do pucharków, przybrać płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego !!!

 

Mus czekoladowy z mascarpone.

wtorek, 03 listopada 2015

          Ostatnio jestem taka zabiegana i rozkojarzona. Ciągle o czymś zapominam. W weekend usiadłam na spokojnie i głęboko się zamyśliłam. Aż tu nagle mnie olśniło. 29 października mija rok od mojego pierwszego wpisu na blogu :-). To już minął rok kiedy podjęłam decyzję o prowadzeniu bloga kulinarnego. Sporo się od tego czasu zmieniło. Mam mniej czasu hehe, nauczyłam się robić lepsze zdjęcia (choć czasami jest ciężko ;-)), poznałam sporo osób, którzy mają taką samą pasję jak ja - lubią gotować i sprawiać radość swoim bliskim. Chciałabym te moje nowe znajomości utrzymywać i pielęgnować. Chciałabym także rozwijać swoje umiejętności kulinarne i nie wypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. 

Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie.

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 70 ml mleka 3,2%
  • 250 g masła
  • 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mleka w proszku
  • 170 g brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g nutelli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

          Sposób przyrządzania:

            Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Smacznego !!!

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

wtorek, 24 lutego 2015

            Kiedyś obiecałam Wam, że zamieszczę przepis na roladę orzechową. Jak piekłyśmy ją z Sylwią, to mi ona zasmakowała, ale była za mało orzechowa i zbyt sucha. Myślę, że po delikatnych poprawkach udało mi się osiągnąć pożądany efekt :). Rolada jest z ciasta kruchego z nadzieniem orzechowym. Polałam ją nutellą, żeby jeszcze bardziej podkreślić orzechową nutę. Wyszło bardzo pyszne połączenie, mniam. Przepis zaczerpnęłam z gazetki "Moje gotowanie" z moimi małymi zmianami. Polecam!

 

Rolada orzechowa.

ROLADA ORZECHOWA.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%

Polewa:

  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki śmietany 30%

          Sposób przyrządzania:

            Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Jajko i jedno białko (żółtko odłożyć) ubić na parze razem z cukrem i rumem. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, bułką tartą i 3 łyżkami gęstej śmietany. Ciasto rozwałkować na papierze na cienki prostokąt. Masę wyłożyć na placek i zwinąć go w roladę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzoną roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem z 1 łyżką gęstej śmietany. Można naciąć wzdłuż, ale i tak rolada może popękać. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut. Składniki polewy przełożyć do miski i rozpuścić na parze. Posmarować roladę i udekorować orzechami włoskimi.

Smacznego !!!

 

Rolada orzechowa.

Tagi: nutella rum
21:01, madeline82 , Rolady
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet