Wpisy z tagiem: pistacje

sobota, 12 września 2015

            Dzisiaj sobota i obowiązkowo musi być coś pysznego do kawy. A najlepsze jest teraz, w tym okresie ciasto ze śliwkami i pistacjami. Przepis na ten wypiek wzięłam z gazetki "Moje gotowanie". Zainteresował mnie bardzo i musiałam go wypróbować. To moje drugie podejście do tego ciasta. Pierwszy raz jak piekłam, to niestety się nie udało, tak do końca. Musiałam je piec około 2 godziny, aby było do zjedzenia. Ciasto jest nietypowe, bo podstawowym składnikiem jest śmietana kremówka 30%, a nie masło lub margaryna. Zmodyfikowałam przepis i ciasto smakuje teraz przepysznie. Jest to ciasto ucierane, więc szybkie i proste do wykonania. W smaku nie za słodkie, lekko kwaśne za sprawą śliwek. Życzę Wam miłego weekendu i pozdrawiam serdecznie!

 

Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami.

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI I PISTACJAMI.

          Składniki:

  • 400 g śliwek węgierek
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 270 g cukru
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 3 jajka
  • 1 czubate łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 50 g pistacji obranych (użyłam solonych)

          Sposób przyrządzania:

            Składniki wyciągnąć pół godziny przed robieniem ciasta. Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Pistacje obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Śmietanę zmiksować z cukrem i skórką z cytryny przez 2 minuty. Dodać jajka i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć wszystko na gładką masę. Na końcu dodać pokrojone pistacje. Blaszkę o wymiarach 28x24 wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto wyłożyć na przygotowaną formę, wygładzić powierzchnię i ułożyć śliwki stroną przeciętą do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 40 - 45 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto ucierane ze śliwkami i pistacjami.

poniedziałek, 01 czerwca 2015

          Rewelacyjne ciasto czekoladowe udekorowane bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami i pistacjami. Spód ciasta jest lekko wilgotny o pysznym smaku czekoladowym, nadziany posiekanymi pistacjami. Połączenie ciasta czekoladowego z bitą śmietaną z mascarpone i sezonowymi truskawkami oraz pistacjami było bardzo dobrym wyborem, idealnie do siebie pasują. Całość smakuje obłędnie i na jednym kawałku się nie poprzestanie ;-). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

 

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną mascarpone, truskawkami i pistacjami.

CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ Z MASCARPONE, TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła  w temperaturze pokojowej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g czekolady Goplana Pistachio
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 90 g obranych pistacji

Dekoracja:

  • około 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 20 g obranych pistacji
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • około 200 g truskawek

          Sposób przyrządzania:

            Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondla z podwójnym dnem, dodać 2 łyżki śmietany kremówki. Rondel zanurzyć w większym garnku z wrzącą wodą, mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia i ostudzić. W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać cukier i esencję waniliową. Nie przerywając miksowania wbijać po kolei jajka. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z ostudzoną czekoladą i kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekane pistacje. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec 35 - 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy. Wystudzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i serek mascarpone. Udekorować ciasto bitą śmietaną z mascarpone, truskawkami i posiekanymi pistacjami.

Smacznego !!!

 

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną mascarpone, truskawkami i pistacjami.

 

Z czekoladową nutą            

czwartek, 09 kwietnia 2015

             Bardzo ciekawe ciasto waniliowe z brzoskwiniami, jeśli spojrzeć na kolory, aż zachęca do spróbowania choćby kawałka :). Robiłam to ciasto na święta i postanowiłam, że dam Wam przepis, bo jest bardzo pyszne. Trochę przy nim pracy, ale efekt miło Was zaskoczy. Spód ciasta stanowi ciasto kruche, potem jest masa lekko sernikowa z brzoskwiniami i posiekanymi migdałami. Wierzch jest udekorowany pistacjami. Po prostu "niebo w gębie" :-). Przepis zasięgnęłam z książki "Ciasta zawsze udane", zmieniając go trochę. W oryginalnym przepisie jest mniej cukru, ale ciasto i tak nie jest bardzo słodkie. Ciasto naprawdę jest warte wypróbowania!

 

Ciasto waniliowe z brzoskwiniami.

CIASTO WANILIOWE Z BRZOSKWINIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 1 jajko
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • żółtko
  • 1 galaretka brzoskwiniowa  + 1 łyżeczka żelatyny
  • 400 ml gorącej wody
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki (pojemność 250 ml)
  • 250 g serka śmietankowego (mascarpone)

Dekoracja:

  • 40 g posiekanych pistacji

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać na stolnicę, dodać posiekaną margarynę, cukier puder, jajo, szczyptę soli, skórkę z cytryny, zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie się kleiło podsypać delikatnie mąką), zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 minut. Półtorej szklanki mleka zagotować w garnku, dodać cukier. W pozostałym mleku rozmieszać żółtko z proszkiem budyniowym, wlać do garnka z gotującym się mlekiem, mieszając gotować, aż zacznie tężeć, zestawić z ognia do wystudzenia. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 400 ml gorącej wody i ostudzić. Posiekane migdały uprażyć na suchej patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia w kształcie formy, odkleić górny arkusz. Ciasto przenieść razem z dolnym papierem  do formy o średnicy 26 cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Upieczony placek odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia. Brzoskwinie osączyć na sicie, pokroić na cząstki, ułożyć na placku. Śmietanę kremówkę z 2 łyżkami cukru pudru ubić na sztywno, pod koniec dodać galaretkę brzoskwiniową. Budyń zmiksować z pozostałym cukrem pudrem, serkiem mascarpone, miksując na wolnych obrotach dodać posiekane migdały i bitą śmietanę. Pistacje obrać i posiekać. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać wierzch, posypać pistacjami, odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 

Smacznego !!!

 

Ciasto waniliowe z brzoskwiniami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet