Wpisy z tagiem: rzodkiewka

poniedziałek, 13 czerwca 2016

            Nigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób, ale nic straconego, pewnie jeszcze nie raz zrobię tę sałatkę albo wymyślę jeszcze inną wersję. Zapraszam i polecam bardzo gorąco!

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

SAŁATKA Z SAŁATĄ, BOTWINKĄ I KUKURYDZĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml)
  • 5 - 6 dużych liści salaty
  • duży pęczek botwinki (tylko same liście)
  • 120 g pomidorków truskawkowych
  • 1 cebula czerwona
  • 6 - 7 sztuk rzodkiewki
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz ziołowy

           Sposób przyrządzania:

             Kukurydzę konserwową osączyć na sicie. Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i cienko poszatkować. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę, pomidorki, czerwoną cebulę, mozzarellę i rzodkiewkę wrzucić do liści sałaty i botwinki. Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. 

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji na potrawy z użyciem warzyw Bonduelle zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 



środa, 04 maja 2016

            Długi weekend, długi weekend i już po, aż łezka się kręci w oku ;). Tak bym napisała, bo ciężko wrócić do pracy. Ale pierwszy dzień najgorszy, a później jakoś poleci :). Jak u Was minął ten czas? Było grillowanie? Objadanie się? U mnie było spokojnie. Trochę odpoczęłam, zregenerowałam siły i oczywiście nie przejadałam się. Jadłam przeważnie lekkie posiłki. Dla tych, co się przejedli i dla innych oczywiście też, mam pyszny przepis na sałatkę z sosem musztardowym. Sałatka jest zdrowa i lekka. Smakuje tak pysznie, że na pewno dołożycie sobie drugą porcję :). Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

SAŁATKA Z KALAREPKĄ, RZODKIEWKĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM.

           Składniki:

  • 6 dużych liści sałaty
  • 5 - 6 młodych liści kalarepki
  • 1 młoda kalarepka
  • 1 średni ogórek
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 3 ugotowane jajka

Sos:

  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego 6%
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Liście kalarepki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki (wielkość podobna do porwanych liści sałaty). Ogórek i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę wymieszać dokładnie z octem i olejem lub oliwą z oliwek. Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszać.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

piątek, 03 kwietnia 2015

            Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Mam zamiar na wielkanocne śniadanie zrobić faszerowane jajka. Do jajek zrobiłam dwa nadzienia. Pierwszym dekoruje się ugotowane białka, drugie jest dodatkowe dla podkreślenia smaku i urozmaicenia posiłku. Bardzo mi odpowiadają takie faszerowane jajka  "na bogato". Myślę, że przepis zdał egzamin i zagości na moim stole częściej. Życzę smacznego i zapraszam do konsumpcji :-)!

 

Jajka faszerowane na bogato.

JAJKA FASZEROWANE NA BOGATO.

          Składniki:

  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku 

Nadzienie I:

  • 5 żółtek
  • 50 g sera mozzarella tartego (drobno pokrojonego) lub drobno startego sera gouda
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy

Nadzienie II (twarożek):

  • 2 łyżki serka śmietankowego do smarowania
  • 2 rzodkiewki
  • kilka plasterków obranego ogórka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż, delikatnie wyciągnąć żółtka. Do miseczki wrzucić żółtka i zrobić nadzienie I. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kurkumą. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i udekorować białka. Zrobić nadzienie II. Rzodkiewki i ogórek pokroić na drobno, dodać serek śmietankowy, jogurt grecki i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i umieścić na środku półmiska. Wokół miseczki z twarożkiem posypać posiekanym szczypiorkiem i ułożyć faszerowane jajka. Podawać jajka także z twarożkiem z warzywami.

Smacznego !!!

 

Jajka faszerowane na bogato.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet