Wpisy z tagiem: arbuz

piątek, 24 czerwca 2016

          Wczoraj jak wracałam z pracy, to kupiłam arbuza z myślą o przyrządzeniu z niego mrożonej arbuzady. W tamtym roku często się nią chłodziłam i urozmaiciłam ją o pyszny dodatek - kwiaty lawendy. Smak arbuzady nie zapomniany, prawdziwe niebo w gębie :). Lubię te kwiatki dodawać do wypieków i innych deserów. Nie daję jej bardzo dużej ilości, tyle tylko, aby lekko podkręcić smak. Jeśli nie chcemy mrozić arbuzady, to można dodać kostki lodu. Ale szczerze polecam wypić taką mrożoną, bo smaki się "przegryzą" i napój będzie o wiele lepszy. Na takie gorące letnie dni mrożony napój jest idealny. Pamiętajmy, żeby jak najczęściej się nawadniać w czasie upałów. Przepis napisałam już rok temu, ale czekałam na falę upałów i okazję, aby udostępnić go Wam i oto jest. Życzę Wam miłego weekendu!

 

Mrożona arbuzada z lawendą.

MROŻONA ARBUZADA Z LAWENDĄ.

         Składniki na 2 porcje:

  • 1/4 dużego arbuza
  • 1/2 cytryny
  • kilka kwiatów lawendy (mogą być suszone)
  • liście mięty
  • opcjonalnie 1 łyżeczka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Z arbuza usunąć pestki, odciąć zielone części i skórę, pokroić na kawałki. Wrzucić do wysokiego naczynia, zmiksować blenderem na gładki płyn, przetrzeć przez sito, dodać sok wyciśnięty z cytryny i opcjonalnie miód. Wsypać kwiaty lawendy, całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin, przemieszać kilka razy. Po tym czasie przelać do wysokich szklanek i od razu podawać.

Smacznego !!!

 

Mrożona arbuzada z lawendą.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet