Wpisy z tagiem: kalarepka

środa, 04 maja 2016

            Długi weekend, długi weekend i już po, aż łezka się kręci w oku ;). Tak bym napisała, bo ciężko wrócić do pracy. Ale pierwszy dzień najgorszy, a później jakoś poleci :). Jak u Was minął ten czas? Było grillowanie? Objadanie się? U mnie było spokojnie. Trochę odpoczęłam, zregenerowałam siły i oczywiście nie przejadałam się. Jadłam przeważnie lekkie posiłki. Dla tych, co się przejedli i dla innych oczywiście też, mam pyszny przepis na sałatkę z sosem musztardowym. Sałatka jest zdrowa i lekka. Smakuje tak pysznie, że na pewno dołożycie sobie drugą porcję :). Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

SAŁATKA Z KALAREPKĄ, RZODKIEWKĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM.

           Składniki:

  • 6 dużych liści sałaty
  • 5 - 6 młodych liści kalarepki
  • 1 młoda kalarepka
  • 1 średni ogórek
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 3 ugotowane jajka

Sos:

  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego 6%
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Liście kalarepki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki (wielkość podobna do porwanych liści sałaty). Ogórek i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę wymieszać dokładnie z octem i olejem lub oliwą z oliwek. Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszać.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

            W niedzielę trochę poszalałam kulinarnie i zrobiłam frytki z kalarepki. Efekt mnie zaskoczył i powiem szczerze, że takie frytki też mi smakują. Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki:

  • 3 - 4 średnie kalarepki
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól

Sos pomidorowy:

  • 3 - 4 średnie pomidory (około 400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • 1 cebula szalotka

          Sposób przyrządzania:

            Kalarepki obrać i pokroić na grube frytki. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić olejem, posypać solą i oregano, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec 35 - 40 minut, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet