Wpisy z tagiem: pomarańcze

środa, 18 marca 2015

            Bardzo pyszna marmolada pomarańczowa, którą robiłam pierwszy raz. Wyszła moim zdaniem idealna. Sama zaskoczona jestem jej smakiem. Marmolada jest nie za słodka z delikatną nutą goryczki. Mam już na nią pomysł i wiem do czego ją wykorzystam :-). Kilku znajomych zachwycił jej smak i zapewniam, że jest warta tej pracy włożonej do jej przyrządzenia. Taką marmoladę można wykorzystać do ciastek, mazurków itp. Polecam serdecznie i spróbujcie ją przyrządzić w domu sami. 

 Marmolada pomarańczowa.

MARMOLADA POMARAŃCZOWA.

          Składniki:

  • 1000 g pomarańczy (po obraniu) wraz ze skórką
  • 600 g cukru
  • sok z połowy cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Pomarańcze dokładnie umyć i sparzyć gorącą wodą. Za pomocą nożyka do cytrusów zeskrobać wierzchnią pomarańczową część skórki ze wszystkich pomarańczy. Można także użyć zamiast nożyka do cytrusów zwykłego noża i ściąć delikatnie i cienko skórki, ale bez białej warstwy, ponieważ jest gorzka. Skórkę pokroić na drobno. Obrać pomarańcze z warstwy niejadalnej, podzielić na cząstki i dokładnie oczyścić. Pokroić cząstki na kawałki. Wrzucić pomarańcze i skórkę do garnka z grubym dnem i gotować na małym około 30 min. Po tym czasie dodać cukier i gotować około godzinę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Ostudzić. Na drugi dzień czynność powtórzyć i także gotować około godzinę oraz tak samo na 3 dzień. Trzeciego dnia dodać sok z połowy cytryny, zmiksować chwilę blenderem (kilka sekund, aby marmolada miała lepszą konsystencję) i gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem, aż przestygną.

Smacznego !!!

 

Marmolada pomarańczowa.

piątek, 12 grudnia 2014

            Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa to świetny dodatek do wielu wypieków. Zawsze obiecałam sobie, że zrobię domową kandyzowaną skórkę. W tym roku to uczyniłam i nie wrócę już do tej kupnej, bo ta jest przepyszna. Przy jej przygotowywaniu unosił się niebiański zapach, taki świąteczny. Skórka wychodzi miękka i słodka. Polecam!

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA I CYTRYNOWA.

          Składniki na skórkę pomarańczową:

  • 4 pomarańcze najlepiej organiczne, niewoskowane
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody

          Składniki na skórkę cytrynową:

  • 4 cytryny najlepiej organiczne, niewoskowane
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody

          Sposób przyrządzania:

            Pomarańcze (cytryny) wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Pociąć skórkę na ćwiartki i ściągnąć ją z owoców. Ze skórek odciąć grubszą, białą część. Pokroić w paski, a następnie w kosteczkę. Już pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 10 minut. Odcedzić. Ponownie zalać wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. W rondelku zagotować wodę z cukrem i wrzucić pokrojone skórki. Gotować na małym ogniu, bez przykrycia, około 40 minut, aż skórki staną się szkliste i większość płynu wyparuje. Odcedzić i wystudzić. Kandyzowaną skórkę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub mrozić.  

Smacznego !!! 

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet