Wpisy z tagiem: papryka

niedziela, 21 sierpnia 2016

            Jakiś czas temu zaproszono mnie do udziału w zabawie kulinarnej, która polega na przygotowaniu potrawy na bazie dania gotowego. Mam ją urozmaicić i dodać swój własny akcent. Dostałam dania gotowe firmy Pamapol i mam je wykorzystać w nietypowy i sprytny sposób. Lato to taki okres, gdy dni są ciepłe i długie, często wolimy spędzać ten czas na powietrzu, korzystać z pięknej pogody, a nie siedzieć długie godziny przy garach w kuchni. Dobrym rozwiązaniem są dania gotowe, które przyrządzone według własnego pomysłu, mogą stać się pełnowartościowym posiłkiem. Na pierwszy ogień poszły gołąbki w sosie pomidorowym. Postanowiłam je zapiec pod pierzynką z papryki i cukinii. Żeby było bardziej pożywnie całość posypałam startą mozzarellą. Wyszło całkiem pyszne danie. Myślę, że wyzwanie zaliczyłam na 5+ ;). Jak na razie ja prowadzę 1:0. Serdecznie polecam!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

GOŁĄBKI ZAPIEKANE POD PIERZYNKĄ Z PAPRYKI I CUKINII.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 słoik gołąbków w sosie pomidorowym Pamapol
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 60 g tartej mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w kostkę. Piekarnik ustawić na temperaturę 190ºC. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić dodać pokrojoną paprykę czerwoną i zieloną, chwilę przesmażyć. Następnie dodać cukinię i całość smażyć przez około 6 minut, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dobrze doprawić solą, pieprzem kolorowym i posypać ziołami. Do małego naczynia żaroodpornego wyłożyć gołąbki ze słoika, sos wymieszać z warzywami i wylać na gołąbki, posypać startą mozzarellą. Potrawę zapiekać przez około 20 minut. Danie podawać ze świeżym domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Gołąbki zapiekane pod pierzynką z papryki i cukinii.

wtorek, 16 sierpnia 2016

             Wiosna i lato to pory roku kiedy dostępnych jest dużo młodych warzyw. Można je łączyć z delikatnym mięsem. Ja często tak robię. Jak gotuję jakąś potrawę, to mięsa nie jest za dużo, po kawałku dla każdego. Ale warzyw musi być cała góra :). W weekend przyrządziłam piersi kurczaka z warzywami. Całość piekłam w folii. Danie wyszło naprawdę pyszne, mięso soczyste i aromatyczne. Warzywa idealnie się upiekły i doskonale smakowały z mięsem. Taką pierś kurczaka z warzywami podać można z pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną, pyszny i szybki obiad gotowy. Zapraszam!

 

Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii.

PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII.

          Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (500 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 120 g żółtej fasolki szparagowej

Marynata:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich

          Sposób przyrządzania:

            Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować 2 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można było owinąć jedną pierś z warzywami. Każdą pierś z kurczaka ułożyć na folii, rozłożyć marchewkę, podgotowaną fasolkę, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Warzywka skropić pozostałą marynatą (można też warzywa zmieszać razem z marynatą i rozłożyć na piersi z kurczaka). Boki folii złożyć tak, aby obejmowały szczelnie piersi kurczaka z warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii.

środa, 03 sierpnia 2016

            Moje przetwory wypróbowane, więc mogę Wam podać przepis na niektóre z nich. Na pierwszy strzał idzie cukinia. W tym roku byłam nią po prostu zawalona :D. Z dużej części zrobiłam po raz pierwszy ketchup. Jestem nim zachwycona, bo smakuje wyśmienicie. Pierwszy raz także marynowałam ją. Wypróbowałam przepis na cukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć na grzanki. Stanowi też świetny dodatek do obiadu. Jeśli ktoś lubi cukinię, to można ją zamknąć w słoikach w takiej wersji. Ja zrobiłam z połowy porcji. Przepis wzięłam z książeczki "Domowa spiżarnia". Polecam!

 

Cukinia z papryką i kurkumą

CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ.

          Składniki na 10 słoików (400 ml):

  • 2000 g cukinii (najlepiej młodej i małej cukinii)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1000 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kurkumy

Dodatkowo:

  • liść laurowy
  • gorczyca

           Sposób przyrządzania:

             Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny, odcedzić. Po tym czasie zagotować zalewę. Słoiki wyparzyć, do każdego na dno wrzucić liść laurowy oraz szczyptę gorczycy. Warzywa przełożyć do słoików i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Cukinia z papryką i kurkumą

środa, 06 lipca 2016

            Dziś pogoda nas nie rozpieszcza. Ja rano do pracy wyskoczyłam w spodniach 3/4 i bluzce z krótkim rękawem. W ogóle nie było, aż tak zimno jak po południu. Brr, ale szaro, buro, a do tego pada i wieje wiatr! Potrzebne jest nam coś rozgrzewającego. A może zupa krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów? Tak doskonale sprawdzi się na taką niepogodę. Zupa jest pyszna i aromatyczna. Jak jest ciepło, to można ją podać na zimno. Zupa najlepiej smakuje z grzankami czy z kaszą jaglaną. Polecam!

 

Krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów.

KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI, CUKINII I POMIDORÓW.

          Składniki:

  • 3 duże czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 700 - 900 ml bulionu 
  • 1 łyżka oleju lub oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • zioła transylwańskie

           Sposób przyrządzania:

             Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć. Cukinię umyć, przekroić na pół. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Dno płaskiej blachy wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej paprykę (skórką do góry) i cukinię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut. Po tym czasie chwilę odczekać i obrać paprykę ze skóry. Paprykę i cukinię pokroić na mniejsze części. Pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Czosnek obrać, drobno pokroić. Papryczkę chili przekroić, usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oliwy lub oleju, wrzucić papryczkę chili i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać czerwoną paprykę, cukinię i pomidory, wlać bulion, zagotować i od tego momentu gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę posypać ziołami transylwańskimi. Podawać z grzankami lub z innymi dodatkami. Zupę można podać także na zimno jak chłodnik.

Smacznego !!!

 

Krem z pieczonej papryki, cukinii i pomidorów.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet