Wpisy z tagiem: oregano

wtorek, 20 września 2016

           Urlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu miałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę z dyni z lanymi kluskami. Zupę robiłam z dyni podobnej do hokkaido, którą przywiozłam od mojej mamy. Wsadziła na wiosnę, na próbę kilka ziarenek, wykiełkowały dwa i rozrosły się na pól pola :D. Sporo jej wyrosło, także teraz mogę trochę z nią eksperymentować. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI.

             Składniki na 4 porcje:

  • 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • oregano

Lane kluski:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • około 125 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i gotować 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wlać bulion, zupę gotować na wolnym ogniu przez 35 minut, po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. W misce wymieszać mąkę z wodą, jajkiem i szczyptą soli, zrobić nie za gęstą masę, ale też nie za rzadką, bo kluski się rozpadną. Łyżeczką umoczoną w gorącej zupie formować małe kluseczki i wpuszczać bezpośrednio do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką oraz posypać suszonym oregano.

Smacznego !!!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

czwartek, 19 listopada 2015

          Grissini to rodzaj paluszków chlebowych znanych i lubianych we Włoszech wyrabianych na bazie drożdży. "Chodziły" one za mną już od dawna. I wreszcie je upiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy, a także jako dodatek do zupy krem :-). Przepis wzięłam z książeczki "Domowe pieczywo". Polecam wypróbować ten przepis.

 

Pikantne grissini z fetą i płatkami chili.

PIKANTNE GRISSINI Z FETĄ I PŁATKAMI CHILI.

          Składniki na około 60 sztuk:

  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 410 g mąki pszennej 650 + do zagniatania i wałkowania ciasta
  • 180 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 140 g sera feta
  • 1 niepełna łyżeczka suszonych płatków chili
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka oregano

          Sposób przyrządzania:

            Do miski włożyć świeże drożdże oraz cukier. Zalać ciepłą wodą i połączyć za pomocą trzepaczki. Następnie wsypać 60 g mąki pszennej i jeszcze raz wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól, olej, płatki chili, zioła prowansalskie oraz oregano. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć ser feta i ostrożnie połączyć z ciastem. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść (ciasto będzie gładkie i elastyczne). Z ciasta odrywać kawałki i formować cienkie wałeczki długości koło 20 cm. Grissini ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez około 15 minut. Ostudzić.

Smacznego !!!

 

Pikantne grissini z fetą i płatkami chili.

czwartek, 15 października 2015

            Dzisiaj zajadałam się takim pysznym gulaszem z indyka. Zrobiłam go z pomidorami i marchewką, Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam! 

 

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką.

GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 3 - 4 porcje:

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula szalotka 
  • puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić lekko solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano. Odstawić na pół godziny do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

            W niedzielę trochę poszalałam kulinarnie i zrobiłam frytki z kalarepki. Efekt mnie zaskoczył i powiem szczerze, że takie frytki też mi smakują. Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki:

  • 3 - 4 średnie kalarepki
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól

Sos pomidorowy:

  • 3 - 4 średnie pomidory (około 400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • 1 cebula szalotka

          Sposób przyrządzania:

            Kalarepki obrać i pokroić na grube frytki. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić olejem, posypać solą i oregano, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec 35 - 40 minut, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet