Wpisy z tagiem: cebula

środa, 30 listopada 2016

             Na Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. 

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

           Składniki:

  • około 450 g filetów śledziowych matjasów
  • 125 ml octu winnego z białego wina
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka

          Sposób przyrządzania:

            Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć je i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, oczyścić, umyć i pokroić w paski. W garnku zagotować zalewę z octu i wody, dodać cukier, ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego !!!

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

środa, 16 listopada 2016

            Naszło mnie ostatnio na przyrządzanie dań jednogarnkowych. Jak kiedyś nie robiłam ich za dużo, to teraz z nimi szaleję :). Najczęściej całość zapiekam w piekarniku. Trochę pracy jest przed włożeniem do piekarnika, ale później to już sporo czasu na odpoczynek czy inne zajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA.

          Składniki:

  • około 400 g łopatki w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g makaronu świderki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

          Sposób przyrządzania:

            Mięso z łopatki lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i piec przez 60 minut. Następnie wsypać suchy makaron, delikatnie przemieszać, zakryć naczynie i piec przez 35 minut (w tym czasie raz przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował). 

Smacznego !!!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

piątek, 21 października 2016

            Kiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa.

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 850 g ziemniaków
  • 450 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 80 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra 
  • zioła dalmatyńskie
  • oliwa

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki umyć, gotować około 20 minut, odcedzić. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić na małe kawałki. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. Ułożyć w nim warstwę ziemniaków, cebuli i pomidorów. Warzywa doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą oraz skropić odrobiną oliwy. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków, cebuli, pomidorów i pokrojonych suszonych pomidorów. Ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki. Znów doprawić do smaku jak poprzednio. Zapiekankę posypać startym cheddarem i ziołami dalmatyńskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego !!!

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą.

wtorek, 11 października 2016

           Ostatnio doba jest dla mnie za krótka, nie mam czasu na pisanie postów, muszę się jakoś zorganizować i ułożyć plan na cały tydzień :). W weekend byłam u mamy i przywiozłam sobie zapas dyni i pigwowca. Z pigwowca zrobię pyszny syrop idealny na zimne i chłodne wieczory, do herbaty jest genialny. Dynię będę zużywać na bieżąco. Wykorzystałam ją do potrawki z kurczaka z dynią i ziemniakami. Tę potrawkę robiłam w tamtym roku, ale w innej wersji. Czegoś mi w niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI.

          Składniki:

  • 350 g miąższu dyni hokkaido
  • ok 350 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 450 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 - 400 ml gorącego bulionu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • curry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

          Sposób przyrządzania:

            Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem czarnym. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Cebulę posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka sekund przesmażyć. Miąższ dyni ze skórką pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli wraz z pozostałymi warzywami. Wlać gorący bulion, doprawić słodką i ostrą papryką oraz curry. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut, aż dynia będzie miękka. Na 10 minut przed końcem gotowania wsypać suszony majeranek. W razie konieczności potrawkę zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Można podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

wtorek, 20 września 2016

           Urlop, urlop i już po urlopie... Czas wracać do pracy i rzeczywistości. Część swojego urlopu spędziłam u rodziców, odpoczywałam, dużo spacerowałam i relaksowałam się łowiąc ryby :). Trochę zrobiłam przetworów, nie byłabym sobą, gdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu miałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę z dyni z lanymi kluskami. Zupę robiłam z dyni podobnej do hokkaido, którą przywiozłam od mojej mamy. Wsadziła na wiosnę, na próbę kilka ziarenek, wykiełkowały dwa i rozrosły się na pól pola :D. Sporo jej wyrosło, także teraz mogę trochę z nią eksperymentować. Zupa jest gęsta i bardzo pożywna. Kluseczki dodatkowo dodają jej gęstości. My bardzo lubimy właśnie takie zupy. Serdecznie zapraszam i polecam wypróbować przepis!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

ZUPA Z DYNI Z LANYMI KLUSKAMI.

             Składniki na 4 porcje:

  • 500 g obranej i wypestkowanej dyni hokkaido
  • 1 czerwona papryka
  • 4 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1200 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • oregano

Lane kluski:

  • 10 łyżek mąki pszennej
  • około 125 ml wody
  • 1 jajko
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Miąższ dyni pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i gotować 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wlać bulion, zupę gotować na wolnym ogniu przez 35 minut, po 15 minutach dodać pokrojoną paprykę. W misce wymieszać mąkę z wodą, jajkiem i szczyptą soli, zrobić nie za gęstą masę, ale też nie za rzadką, bo kluski się rozpadną. Łyżeczką umoczoną w gorącej zupie formować małe kluseczki i wpuszczać bezpośrednio do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką oraz posypać suszonym oregano.

Smacznego !!!

 

Zupa z dyni z lanymi kluskami.

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet