Wpisy z tagiem: majeranek

wtorek, 11 października 2016

           Ostatnio doba jest dla mnie za krótka, nie mam czasu na pisanie postów, muszę się jakoś zorganizować i ułożyć plan na cały tydzień :). W weekend byłam u mamy i przywiozłam sobie zapas dyni i pigwowca. Z pigwowca zrobię pyszny syrop idealny na zimne i chłodne wieczory, do herbaty jest genialny. Dynię będę zużywać na bieżąco. Wykorzystałam ją do potrawki z kurczaka z dynią i ziemniakami. Tę potrawkę robiłam w tamtym roku, ale w innej wersji. Czegoś mi w niej brakowało. Teraz postanowiłam dodać do niej jeszcze ziemniaki, marchewkę, curry i czosnek. Wyszło pyszne, sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe. Polecam serdecznie!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

POTRAWKA Z KURCZAKA Z DYNIĄ I ZIEMNIAKAMI.

          Składniki:

  • 350 g miąższu dyni hokkaido
  • ok 350 g piersi z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 450 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 - 400 ml gorącego bulionu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • curry
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  •  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

          Sposób przyrządzania:

            Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solą oraz pieprzem czarnym. Przesmażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Cebulę posiekać, wrzucić do mięsa i smażyć dalej, aż cebula się zeszkli. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, kilka sekund przesmażyć. Miąższ dyni ze skórką pokroić w kostkę, dodać do mięsa i cebuli wraz z pozostałymi warzywami. Wlać gorący bulion, doprawić słodką i ostrą papryką oraz curry. Dusić na małym ogniu około 25 - 30 minut, aż dynia będzie miękka. Na 10 minut przed końcem gotowania wsypać suszony majeranek. W razie konieczności potrawkę zagęścić łyżeczką mąki rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Można podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Potrawka z kurczaka z dynią i ziemniakami.

wtorek, 17 listopada 2015

          W takie zimne i pochmurne dni najlepiej zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-).

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM.

          Składniki:

  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 duże marchewki
  • 350 g schabu bez kości
  • 450 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • około 1300 ml bulionu
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne
  • olej

          Sposób przyrządzania:

            Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem ziołowym, odstawić. Kiełbasę pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na małej ilości oleju. Na tej samej patelni dobrze podsmażyć kiełbasę i schab, odstawić. Z kapusty usunąć zniszczone liście, wyciąć głąb i poszatkować na nieduże kawałki. Marchewki obrać i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dołożyć ziarenka czarnego pieprzu oraz liście laurowe i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach dołożyć pokrojone ziemniaki i podsmażoną kiełbasę wraz ze schabem i gotować jeszcze około 40 minut. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem czarnym oraz posypać majerankiem i estragonem.

Smacznego !!!

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

środa, 07 października 2015

            Dzisiaj było okropnie zimno. Jak wróciłam do domu to myślałam o tym, żeby zjeść coś gorącego i rozgrzewającego. Pomogła mi w tym smakowita zupka. Wczoraj zaplanowałam ugotować moją pierwszą w życiu grochówkę. W dzieciństwie nienawidziłam tej zupy. Mama gotowała ją na wędzonce, strasznie mi wtedy nie smakowała. Postanowiłam ugotować ją po mojemu i zrobić z niej zupę - krem. Powiem Wam szczerze, że to był dobry pomysł. Przekonałam się do tej zupy i zjadłam jej sporą porcję. To najlepszy dowód na to, że była naprawdę przepyszna. Często warto spróbować klasyczne dania zrobić trochę inaczej, wprowadzić kilka zmian, a otrzymamy nową i wyśmienitą potrawę. Życzę miłego wieczoru i smacznego.

 

Kremowa grochówka.

KREMOWA GROCHÓWKA.

           Składniki na 4 porcje:

  • 400 g grochu
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 220 g kiełbasy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 l bulionu 
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra

          Sposób przyrządzania:

            Groch opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc, po czym odlać wodę. Następnego dnia przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Łyżką cedzakową ściągnąć szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 30 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy oraz drobno pokrojone warzywa. Gotować, aż groch i warzywa zmiękną. Z zawartości naczynia wyciągnąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na małej ilości oleju. Wrzucić do zupy i gotować jeszcze chwilę. Zupa, gdy wystygnie bardzo gęstnieje, można wtedy podgrzać ją na bardzo małym ogniu, albo dodać trochę wody. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego !!!

 

Kremowa grochówka.

czwartek, 05 marca 2015

            Bigos bez kapusty, ale za to z pieczarkami i ogórkami kiszonymi - czy takie połączenie składników będzie smaczne? Jest i to bardzo smaczne, świetnie sprawdza się na przyjęciach, ale też jako obiad z kromką domowego chleba. Przepis wzięłam z tego bloga.

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

BIGOS Z PIECZAREK I OGÓRKÓW KISZONYCH.

           Składniki:

  • 1000 g pieczarek
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 500 g kiełbasy
  • 600 g cebuli
  • 500 g marchewki
  • olej
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

          Sposób przyrządzania:

            Cebule obrać, pokroić w kostkę lub w piórka i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełbasą przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i zioła oraz szklankę wody (jak trzeba to podlać wodą). Bigos dusić przez około 1 godzinę i 20 minut. Po około godzinie dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku. Bigosu z tych składników wychodzi duży garnek.

Smacznego !!!

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet