Wpisy z tagiem: bakalie

wtorek, 15 marca 2016

            Na Wielkanoc często piecze się mazurki. Najczęściej lubię piec je na fajnym kruchym spodzie, który jest nie za twardy. Przepis na mazurek, który Wam prezentuję znalazłam w książce "Ciasta zawsze udane". To prosty mazurek. Pamiętacie blok czekoladowy z dzieciństwa? Robi się go najczęściej z bakaliami i dodaje herbatniki. Całość wylewa się na blachę, po schłodzeniu kroi w paseczki lub kostkę. To ciasto ma podobny smak, tylko wykonanie jest inne. Polewa czekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam!

 

Mazurek czekoladowy.

MAZUREK CZEKOLADOWY.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 125 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 180 g mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ponadto:

  • 100 g suszonych wiśni
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około  1 - 1,5 cm, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (24x28), z resztek uformować wałeczki i ułożyć na brzegach, lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Mleko, cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć bakalie, polać polewą i posypać wierzch pokrojonymi orzechami nerkowca. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego !!!

 

Mazurek czekoladowy.

wtorek, 23 grudnia 2014

          Piernik litewski piekłam pierwszy raz. Jest bardzo smaczny, a nawet ośmielę się powiedzieć, że ten piernik jest  r e w e l a c y j n y! Można go jeść od razu po upieczeniu. Długo zachowuje świeżość. A co najważniejsze jest wilgotny, miękki i pełno w nim bakalii :-). Polecam upiec go na święta! Skorzystałam z przepisu z Doroty z Moich Wypieków, z moimi małymi zmianami.

 

Piernik litewski z bakaliami.

PIERNIK LITEWSKI Z BAKALIAMI.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650 + 1 łyżka do obsypania bakalii
  • 250 g mąki żytniej jasnej typ 750
  • 150 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki albo jogurtu naturalnego
  • 250 g miodu
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 70 g powideł śliwkowych
  • 100 g bakalii (rodzynki, żurawina, figi, daktyle) dałam mieszankę gotową (różne rodzynki, jagody goji, miechunka, żurawina)
  • 50 g pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Bakalie zalać wrzątkiem, pozostawić na 5 minut, następnie odlać wodę i osuszyć. Orzechy nerkowca pokroić na drobno. Masło roztopić razem z miodem w garnuszku i ostudzić. Mąki zmieszać ze sobą w misce, dodać sodę i przyprawę do piernika. Całe jajka z cukrem ubić na puszystą pianę. Dalej miksując na wolniejszych obrotach, dodać ostudzone masło z miodem i stopniowo dodawać na przemian jogurt naturalny i przesiane mąki. Mieszać tylko do połączenia składników. Na końcu wrzucić bakalie (wymieszane z łyżką mąki) i orzechy nerkowca oraz dodać powidła śliwkowe. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką. Masę przełożyć do foremek keksowych 28 x 11 wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku około 65 minut do tzw. suchego patyczka. Piernik udekorować według uznania. 

Smacznego !!!

 

Piernik litewski z bakaliami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet