Wpisy z tagiem: kakao

środa, 25 listopada 2015

            Jak zobaczyłam ten "piernik" w gazetce "Moje gotowanie" to koniecznie chciałam go upiec. Byłam bardzo ciekawa efektu. Muszę Wam powiedzieć, że to ciasto mile mnie zaskoczyło, zarówno smakiem jak i konsystencją. Za sprawą cukinii jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto jest także nie za słodkie. Przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb, zamiast śliwek w czekoladzie dodałam suszone śliwki, bo stwierdziłam, że ponad szklanka cukru to i tak wystarczająca ilość, ale i piernik jest oblany polewą czekoladową. I zamiast olejku migdałowego dałam amaretto, które uwielbiam. Aha i jeszcze orzechy włoskie zastąpiłam orzechami nerkowca, bo takie miałam w domu.  Wszyscy się nim zachwycali i nie chcieli mi wierzyć, że w składzie jest cukinia :-). Ten "piernik" jest rewelacyjny w smaku. To moja propozycja na tegoroczne święta. Szczerze polecam ten przepis. Przesyłam Wam wirtualne buziaki :-).

 

"PIERNIK" Z CUKINII.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 - 9 łyżek oleju
  • 250 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka amaretto
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g posiekanych orzechów nerkowca
  • 5 łyżek naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 250 g startej na dużych oczkach cukinii (bez skórki)
  • 6 - 8 sztuk posiekanych suszonych śliwek

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany kremówki

          Sposób przyrządzania:

            W misce utrzeć cukier, olej (8 łyżek), jajka i amaretto. Wymieszać razem mąkę pszenną tortową, kakao, przyprawę do piernika i sodę. Małymi porcjami przesiewać do oleju z jajkami i cukrem, cały czas ucierać. Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące (jeśli będzie bardzo gęste można dodać jeszcze łyżkę oleju) dodać cukinię, orzechy i suszone śliwki, delikatnie wymieszać (po dodaniu cukinii ciasto będzie bardziej rzadkie, więc proszę się nie martwić, że na początku jest gęste). Keksówkę o wymiarach 28 x 11 cm nasmarować tłuszczem, wysypać mąką i przełożyć ciasto do przygotowanej formy. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 45 - 50 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i masło, na końcu dodać śmietanę kremówkę. Ciepłą polewą posmarować wystudzony "piernik".

Smacznego !!! 

 

wtorek, 03 listopada 2015

          Ostatnio jestem taka zabiegana i rozkojarzona. Ciągle o czymś zapominam. W weekend usiadłam na spokojnie i głęboko się zamyśliłam. Aż tu nagle mnie olśniło. 29 października mija rok od mojego pierwszego wpisu na blogu :-). To już minął rok kiedy podjęłam decyzję o prowadzeniu bloga kulinarnego. Sporo się od tego czasu zmieniło. Mam mniej czasu hehe, nauczyłam się robić lepsze zdjęcia (choć czasami jest ciężko ;-)), poznałam sporo osób, którzy mają taką samą pasję jak ja - lubią gotować i sprawiać radość swoim bliskim. Chciałabym te moje nowe znajomości utrzymywać i pielęgnować. Chciałabym także rozwijać swoje umiejętności kulinarne i nie wypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. 

Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie.

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 70 ml mleka 3,2%
  • 250 g masła
  • 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mleka w proszku
  • 170 g brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g nutelli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

          Sposób przyrządzania:

            Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Smacznego !!!

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

piątek, 13 lutego 2015

            Za chwilę Walentynki - święto tak samo lubiane, co bojkotowane ;-). Obchodzone jest 14 lutego. Jest to wyjątkowy dzień, który skłania nas do okazania ukochanej osobie, tego co naprawdę czujemy, a na co dzień nie mamy czasu i sposobności, żeby to wyrazić. Moim zdaniem nie powinno tak być! Powinniśmy okazywać sobie miłość na co dzień. Tak naprawdę to nie obchodzę Dnia Zakochanych, ale i tak upiekłam coś pysznego, hehe. Jest okazja trzeba coś upichcić. Prezentuję Wam boskie ciasto z musem z ciemnej czekolady, które możecie upiec dla Waszej drugiej połówki. To ciasto jest obłędne w smaku. Spód jest bardzo ciemny i wilgotny, a na nim delikatny mus, rozpływający się w ustach. Ciasto jest baaardzooo czekoladowe. Całość przyozdobiłam serduszkiem z borówek amerykańskich. Takie ciasto można upiec nie tylko na taki wyjątkowy dzień, ale i na każdy inny. Bardzo Wam polecam to ciasto! Spróbujcie zrobić go koniecznie!

 

Ciasto z musem z dark chocolate

CIASTO Z MUSEM Z DARK CHOCOLATE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% (szklanka o pojemności 250 ml)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus z mlecznej czekolady:

  • 400 g śmietany kremówki
  • 200 g deserowej czekolady (45% kakao)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypać do miski. Miękkie masło , cukier i esencję waniliową zmiksować na puszystą masę. Do masy maślanej dodać jajko. Miksując na małych obrotach, dodawać mieszankę mąki, na zmianę z kwaśną śmietaną. Tortownica o średnicy 23 -24 cm posmarować masłem i wyłożyć dno tortownicy papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez 25 -30 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Zostawić w formie do wystygnięcia na 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Jedną śmietanę kremówkę przelać do garnka i zagotować. Zdjąć z ognia i rozpuścić w niej dwie deserowe czekolady, uprzednio połamane na kawałki. Mieszać tak długo, aż masa będzie jednolita. Przełożyć do miski i odstawić do ostygnięcia. Rozpuścić żelatynę w 50 ml wody, mieszać tak długo, aż się rozpuści. Lekko tężejącą żelatynę przelać do czekolady i zaczekać, aż lekko będzie gęstnieć. Resztę śmietany ubić na sztywno. Do masy czekoladowej w dwóch porcjach dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wylać mus czekoladowy. Ciasto można dowolnie udekorować.

Smacznego i kochajmy się nie tylko w Święto Zakochanych !!! 

 

Ciasto z musem z dark chocolate

niedziela, 23 listopada 2014

            Przepis na ciasto dostałam od koleżanki jeszcze w szkole średniej. Bardzo mi wtedy zasmakowało, więc postanowiłam odświeżyć  przepis. Kakao i kokos dobrze się uzupełniają. Ciasto jest naprawdę smaczne. Nie jest nazbyt suche, lekko wilgotne, a więc dokładnie takie jakie lubię. Zachęcam do jego wypróbowania.

 

Ciasto kakaowe z kokosem

CIASTO KAKAOWE Z KOKOSEM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego   

Posypka:

  • 150 g wiórków kokosowych
  • 120 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 - 3 łyżki mleka

           Sposób przyrządzania:

Dokładnie utrzeć margarynę z cukrami i żółtkami, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i kakao. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Masło stopić, dodać pozostałe składniki i zrobić posypkę. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Gotową posypkę formować w kulki i kłaść na ciasto, lekko dociskając. Placek piec w temperaturze 180º C około 50 minut.

Smacznego !!! 

 

Ciasto kakaowe z kokosem

środa, 12 listopada 2014

              W długi weekend piekłyśmy nasze ciasto świąteczne, wymyślone przez nas, które jest jeszcze w fazie testów, ale niedługo pojawi się na blogu. Upiekłyśmy dwa ciasta. Jedno z nich to murzynek z twarogiem tzw. Isaura. Wyszło pyszne wilgotne i delikatne, coś dla łasuchów, bo bardzo słodkie. Bardzo polecam ciasto Isaura, jest naprawdę super !!

 

Isaura

ISAURA.

         Składniki:

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 300 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Masa serowa:

  • 500 g białego sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła

Polewa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka wody

          Sposób przyrządzania:

            Masło, cukier, kakao włożyć do garnka, wlać 5 łyżek wody i gotować na średnim ogniu 5 minut, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka i zmiksować na jednolitą masę. Powoli wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu delikatnie, ale dokładnie wmieszać w ciasto ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do wysmarowanej formy o wymiarach 28 x 24. Ser zemleć, starannie wymieszać z pozostałymi składnikami masy serowej, po czym wyłożyć na ciasto. Piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C. Składniki polewy rozpuścić w garnuszku i polać nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Isaura

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet