Wpisy z tagiem: twaróg tłusty/półtłusty/chudy

poniedziałek, 08 sierpnia 2016

             W weekend pogoda nie rozpieszczała. Na poprawę nastroju upiekłam ciasto. Tym razem postawiłam na ciasto czekoladowe, a właściwie na marmurkowe brownie z serem. Nie ma to jak czekolada na poprawę humoru :). Brownie jest ciastem typowym dla kuchni amerykańskiej. Jest to zazwyczaj ciasto ciężkie, zwarte i intensywnie czekoladowe. Na pożegnanie sezonu jagodowego dodałam do niego jagódki. Lekko kwaśne jagody idealnie wpasowały się w ciasto, które jest z reguły słodkie. Ciasto jest idealne dla prawdziwych czekoladocholików :). Przepis zasięgnęłam z książeczki "Ciasta z blachy". Polecam!

 

Marmurkowe brownie z jagodami.

MARMURKOWE BROWNIE Z JAGODAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 150 g gorzkiej czekolady (60% kakao)
  • 3 jajka
  • 150 g cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 25 ml soku pomarańczowego
  • skórka starta z połowy pomarańczy
  • 90 g mąki pszennej tortowej

Masa serowa:

  • 200 g tłustego twarogu (zmielonego)
  • 15 g cukru
  • 50 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 125 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Gorzką i białą czekoladę rozpuścić na parze w osobnych naczyniach, ostudzić. Cytryną i pomarańczę dobrze umyć i wyszorować, osuszyć. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Jajka, cukier i sól ubić na gęstą, jasną pianę. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, wymieszać, następnie dodać olej rzepakowy, skórkę otartą z pomarańczy i sok pomarańczowy. Mąkę przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blachę o wymiarach 24x28 wyłożoną papierem do pieczenia. Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i jajkiem. Dodać skórkę startą z cytryny, sok z cytryny i rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszać. Białą masę wyłożyć na ciemną, porobić widelcem marmurkowe wzory i posypać jagodami. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez 30 - 35 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe, wbijając w najgrubsze miejsce. Jeśli patyczek jest czysty ciasto można wyciągnąć z piekarnika. 

Smacznego !!!

 

Marmurkowe brownie z jagodami.

środa, 03 lutego 2016

          Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Trzeba trochę poszaleć i usmażyć pączki. W weekend raczyłam się pysznymi pączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Są mocno kokosowe i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko.

 

Pączki serowe z kokosem.

PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM.

          Składniki na około 40 sztuk:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 g kokosu (drobne wiórki)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej + smalec

          Sposób przyrządzania:

            Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Pączki serowe z kokosem.

niedziela, 21 grudnia 2014

            Pyszne paszteciki, które praktycznie, co roku piekę do barszczu. Zawsze je robię we wigilię, ale zajmuje to trochę czasu. W tym roku postanowiłam zrobić paszteciki wcześniej i zamroziłam je. I udało się paszteciki wyszły przepyszne! Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

 

Paszteciki serowe z pieczarkami do barszczu.

PASZTECIKI SEROWE Z PIECZARKAMI.

          Składniki na 20 sztuk:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta zmielonej gałko muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g schłodzonego masła

Nadzienie:

  • około 250 g pieczarek
  • 1 średnia cebula szalotka
  • 1 łyżka masła
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz biały

Ponadto:

  • jajko do smarowania

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, gałkę muszkatołową i sól, wymieszać. Na tarce zetrzeć schłodzone masło bezpośrednio do mąki. Ucierać chwilę widelcem i dodać schłodzony ser (odciśnięty i suchy). Szybko zagnieść miękkie ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki. W tym czasie przygotować farsz. Pieczarki i cebulę pokroić bardzo drobno. Pieczarki wrzucić na patelnię i tak długo gotować, aż woda z nich odparuje. Dodać masło i cebulę, wszystko podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym oraz pieprzem białym (farsz ma być dość pikantny). Po 2 godzinach wyjąć ciasto z lodówki, przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Zawinąć do środka brzegi ciasta i ponownie rozwałkować. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Ostatecznie rozwałkować ciasto na grubość 3 mm. Szklanką wykrawać krążki, na jednym kłaść nadzienie, posmarować brzegi rozmąconym jajkiem, przykryć drugim krążkiem ciasta i mocno, za pomocą widelca zlepić brzegi. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem i piec w temperaturze 200ºC. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 10 -15 minut.

Uwagi: Gotowe, surowe paszteciki można wcześniej zamrozić. Wyciągnąć z zamrażalki wcześniej oraz trochę odmrozić i piec około 5 minut dłużej w końcowej fazie.

Smacznego !!!

 

Paszteciki serowe z pieczarkami do barszczu.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet