Wpisy z tagiem: mleko zagęszczone słodzone/niesłodzone

poniedziałek, 25 maja 2015

          Mam dla Was Kochani wyborne ciasto na zimno. To sernik z musem rabarbarowym. Ciasto mnie zaskoczyło swoim smakiem. Wymyśliłam je w pracy, hehe ;-). Wszystkim bardzo smakowało to ciasto. Ciasto jest na spodzie ciasteczkowym, z masą serową o delikatnej i aksamitnej konsystencji, na to mus rabarbarowy, tak pysznie owocowy. Masa serowa jest dość słodka, którą równoważy lekko kwaśny mus rabarbarowy. Bardzo jestem z niego zadowolona. Sernik ten doskonale nadaje się na chłodne dni. Proponuję zrobić to ciasto dla mamy na zbliżający się Dzień Matki. 

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

SERNIK NA ZIMNO Z MUSEM RABARBAROWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 250 g ciastek zbożowych z płatkami owsianymi
  • 80 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 530 g zagęszczonego słodzonego mleka (cała puszka)
  • 2 paczki galaretki malinowej lub cytrynowej
  • 300 ml wody

Mus rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 130 g cukru brązowego
  • 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody
  • 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze
  • 1/3 szklanki wody

          Sposób przyrządzania:

            Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach, w osobnych miseczkach (2 galaretki + 300 ml wody i 1 galaretka + 200 ml wody) i ostudzić. Ciastka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, aby masa ciasteczkowa miała konsystencję mokrego piasku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę i cukier. Gotować do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadał. Zestawić z ognia i ostudzić. Po tym czasie potraktować blenderem i dodać zimną, ale płynną galaretkę. Do wysokiej miski wlać śmietanę kremówkę i dodać serek mascarpone, ubijać razem, aż wszystko się połączy. Na końcu dodać mleko zagęszczone słodzone i zimne lekko tężejące galaretki. Na podpieczony spód wylać masę serową. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie. Wyciągnąć sernik z lodówki i wylać mus rabarbarowy. Ciasto najlepiej schłodzić przez całą noc w lodówce.

Smacznego !!!

 

Sernik na zimno z musem rabarbarowym.

 

Rabarbarowa rewolucja

wtorek, 21 kwietnia 2015

             W ostatnią sobotę byłam u Sylwii i piekłyśmy fajną szarlotkę. Była ciekawa w smaku, ale było kilka niedociągnięć. Czasami tak bywa, że przepisy z książek, gazet nie zawsze nas zachwycają i trzeba wprowadzić drobne poprawki. Przepis na szarlotkę pojawi się na blogu po moich zmianach tak, żeby wszyscy byli zadowoleni :-). A zapewniam, że składniki użyte do tego przepisu zaskoczą niejednego.

             A dzisiaj mam dla Was cudowne kokosanki. Miałam wielką ochotę na jakieś słodkie, więc upiekłam te ciastka, które są lekkie i wilgotne, a w smaku bardzo migdałowe. Ciastka przyrządza się szybko, więc do południowej kawy są w sam raz :-). Przepis wzięłam z książki Elinor Klivans pt. "Ciasteczka", z moimi zmianami. Oryginalny przepis zawierał winian potasu, a że nie miałam i trudno go dostać, użyłam soku z cytryny.   

 Kokosanki migdałowe.

KOKOSANKI MIGDAŁOWE.

          Składniki na około 40 sztuk:

  •  420 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka (250 ml) słodzonego mleka zagęszczonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki esencji migdałowej (ewentualnie może być olejek migdałowy wtedy około 1 łyżeczka)
  • 4 białka z dużych jajek
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

          Sposób przyrządzania:

            Nagrzać piekarnik do temperatury 170ºC. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Do dużej miski włożyć wiórki kokosowe, dodać słodzone mleko zagęszczone, sól, obydwie esencje, a następnie dokładnie wymieszać widelcem i odstawić. Do dużej szklanej miski wrzucić białka. Miksować na umiarkowanych obrotach przez minutę, aż białka zbieleją i będą pieniste. Zwiększyć obroty do umiarkowanie wysokich i miksować białka przez 2 -3 minuty, aż piana będzie gładka i lśniąca. Stopniowo dosypywać cukier, miksować przez minutę, aż piana będzie sztywna, na końcu dodać sok z cytryny. Do masy kokosowej dodać połowę piany i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Dodać pozostałą pianę i całość ponownie delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Nabrać czubatą łyżkę masy i układać na przygotowanych blachach w odstępach co 4 cm. Do gorącego piekarnika wstawić po jednej blasze i piec przez 15 - 17 minut, aż wierzch ciastek i wystające części wiórków lekko się zrumienią. Upieczone kokosanki odstawić w blachach na 5 minut. Następnie metalową łopatką przełożyć na drucianą kratkę i odstawić na 30 minut, aż całkowicie ostygną. Ciastka w szczelnie zamkniętym pojemniku można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.  

Smacznego !!!

 

Kokosanki migdałowe.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet