Wpisy z tagiem: serek homogenizowany naturalny/waniliowy

sobota, 19 marca 2016

            Z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam kilka przepisów na ciasta i dania na tę okazję. W gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki. 

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

 SERNIK NA WAFELKACH Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 125 g masła
  • 200 g wafelków kakaowych

Masa serowa:

  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 90 g cukru pudru

Mus:

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

          Sposób przyrządzania:

            W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut.  Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić ją w 500 ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i tężejącą galaretkę (tę z większą ilością wody). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wylać na spód z wafelków, schłodzić w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Zmiksować razem ze stężałą galaretką na mus. Wylać na masę serową.  Sernik wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

sobota, 22 sierpnia 2015

            Wczoraj miałam Wam zaprezentować fajny torcik na zimno, ale niestety ciasto potrzebowało czasu, a i ja wróciłam późno z pracy. Choć dziś sobota i pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości.

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.

          Składniki:

  • około 100 g biszkoptów okrągłych
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki czerwone odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać partiami cukier i naturalny serek homogenizowany. Potem wlać maślankę i lekko ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać owoce. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Wylać lekko tężejącą masę serową. Na masę serową wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin albo przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet