Wpisy z tagiem: śmietana kremówka 30%/36%

środa, 23 listopada 2016

            Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam naleśniki, chyba w dzieciństwie to było :D. Wtedy jadłam je na słodko z dżemem najczęściej albo z cukrem. Dużo osób jadło naleśniki z serem, co dziwne mama takich nie robiła :). Dziś kiedy jestem dorosła naleśniki na słodko, to dla mnie tylko deser. Ja lubię ich wytrawne wersje. Przyznam szczerze, że robię je od "wielkiego dzwonu", bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

Ciasto na 12 naleśników:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 375 ml mleka
  • około 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

Sos:

  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 80 g startego sera cheddar

          Sposób przyrządzania:

            Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pastę paprykową, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym. Chwilę pogotować, zestawić z ognia. Na środku każdego naleśnika rozłożyć około 1,5 łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

piątek, 10 czerwca 2016

             Na weekend będę Was kusić mini torcikami z ciasta francuskiego z kremem i owocami. Piękne jak z cukierni, ale takie przygotowane w domu są o wiele lepsze. Deser szybki i prosty w wykonaniu. Jak już będziemy mieć upieczone kawałki ciasta francuskiego, to tylko ubijamy krem, który wykładamy na połowę mini torcików, dekorujemy owocami, przykrywami drugą porcją, posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy :). Proste nie, a jakie pyszne! Polecam serdecznie!   

 

Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami.

MINI TORCIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI.

          Składniki 10 sztuk:

  • 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 250 g śmietany kremówki 30% 
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami.

czwartek, 11 lutego 2016

            Zwieńczeniem kolacji lub obiadu walentynkowego może być deser. Proponuję Wam mus czekoladowy z mascarpone z lekką nutą jagodową. Do mojego deseru dam moją ulubioną nalewkę jagodową z lawendą. Całość smakuje bajecznie i nie można się oprzeć temu smakowi, aż tak wciąga :-). Prosty deser, a można się nim zachwycić. Polecam i pozdrawiam Was cieplutko.

 

Mus czekoladowy z mascarpone.

MUS CZEKOLADOWY Z MASCARPONE.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki nutelli
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 - 2 łyżki nalewki jagodowej z lawendą
  • płatki migdałowe do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i partiami dodawać do schłodzonej czekolady. Do tej masy dodać mascarpone, a na końcu nutellę i nalewkę jagodową z lawendą, dokładnie wymieszać. Przełożyć mus do pucharków, przybrać płatkami migdałowymi i schłodzić w lodówce.

Smacznego !!!

 

Mus czekoladowy z mascarpone.

wtorek, 03 listopada 2015

          Ostatnio jestem taka zabiegana i rozkojarzona. Ciągle o czymś zapominam. W weekend usiadłam na spokojnie i głęboko się zamyśliłam. Aż tu nagle mnie olśniło. 29 października mija rok od mojego pierwszego wpisu na blogu :-). To już minął rok kiedy podjęłam decyzję o prowadzeniu bloga kulinarnego. Sporo się od tego czasu zmieniło. Mam mniej czasu hehe, nauczyłam się robić lepsze zdjęcia (choć czasami jest ciężko ;-)), poznałam sporo osób, którzy mają taką samą pasję jak ja - lubią gotować i sprawiać radość swoim bliskim. Chciałabym te moje nowe znajomości utrzymywać i pielęgnować. Chciałabym także rozwijać swoje umiejętności kulinarne i nie wypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. 

Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie.

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 70 ml mleka 3,2%
  • 250 g masła
  • 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mleka w proszku
  • 170 g brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g nutelli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

          Sposób przyrządzania:

            Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Smacznego !!!

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

sobota, 10 października 2015

            Dzisiaj sobota, od rana robota ;-). U mnie raczej od południa. Po ciężkim tygodniu, kiedy już się wyspałam oraz trochę odpoczęłam, ogarnęłam mieszkanie, zrobiłam zakupy i zaplanowałam, co będę pichcić w kuchni. Mam już kilka wybranych przepisów i będę chciała je Wam opublikować. Ciekawe czy moje zamierzenia zrealizuję? Znając życie to nie :P. Po tak intensywnym dniu należy się relaks oraz pyszny deser. Do deseru użyłam własnej roboty musu dyniowego z galaretką pomarańczową, mascarpone i śmietany kremówki. Bardzo byłam ciekawa efektu i jestem z niego w pełni zadowolona. Wyszło bardzo ciekawe zestawienie smaków. Dla takich łasuchów jak ja, to idealna słodycz. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

 

Deser z musem dyniowym i mascarpone.

DESER Z MUSEM DYNIOWYM I MASCARPONE.

          Składniki na 2 porcje:

            Sposób przyrządzania:

              Ciastka zmiksować blenderem na piasek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i miód. Przygotować dwa duże pucharki i wysypać na dno pokruszone ciastka, połowę kremu śmietanowego z mascarpone i połowę musu dyniowego z galaretką pomarańczową. Następnie wyłożyć resztę kremu śmietanowego i musu. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Deser z musem dyniowym i mascarpone.

 
1 , 2 , 3
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet