Wpisy z tagiem: kapusta/włoska

poniedziałek, 20 czerwca 2016

            Jak już wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku i sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam!

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 350 g młodej kapusty
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml)
  • 150 g ogórka szklarniowego
  • 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sosu sweet chili
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie natrzeć i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki marynaty przełożyć do małego słoiczka i energicznie wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Smacznego !!!

Zapraszam po więcej inspiracji na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili



środa, 25 maja 2016

           Chcecie przepis na danie, które może zagościć w Waszym menu? Już od jakiego czasu dostępna jest młoda kapusta. Przeważnie robi się z niej surówki, lekkie bigosiki i kapuśniaczki. Ja wpadłam na pomysł, aby w kapuście ugotować bitki schabowe. I to był strzał w dziesiątkę! Danie jest przepyszne, można je jeść łyżkami prosto z patelni :). Nawet nie trzeba gotować do niego ziemniaków. Można je podawać z pieczywem, tak jak bigos. Polecam gorąco!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

BITKI SCHABOWE W MŁODEJ KAPUŚCIE.

          Składniki na 6 porcji:

  • około 750 g schabu 
  • około 700 g młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • około 600 - 700 ml  gorącego bulionu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • mąka
  • pół pęczka koperku

          Sposób przyrządzania:

           Schab pokroić na plastry, rozbić, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić. Młodą kapustę oczyścić, wyciąć głąb i poszatkować. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Schaby obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano na oliwie z oliwek. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, włożyć cebulę i marchewkę, chwilę przesmażyć, zalać gorącym bulionem. Na przemian układać schaby z warstwą kapusty. Całość gotować około godzinę, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przyprawić w razie potrzeby solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Danie można lekko zagęścić mąką, ale jak kto woli. Podawać z ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Bitki schabowe z młodej kapuście.

wtorek, 23 czerwca 2015

            Wszyscy z utęsknieniem czekamy na pierwsze w roku świeże i młode warzywa. Sprzedawane na straganach, warzywniakach czy supermarketach przyciągają wzrok i podsycają nasz apetyt. Te pierwsze młode warzywa staram się omijać z daleka, niejednokrotnie bardzo zawiodłam się na ich smaku. Młodą kapustę widziałam już nieraz, ale dopiero teraz zdecydowałam się ją kupić. Ugotowałam z niej przepyszny i lekki kapuśniak. Do zupy dodałam wędzoną pierś z kurczaka, ziemniaki, marchewkę i pomidory oraz przyprawy. Kapuśniak posypałam posiekanym koperkiem i natką pietruszki. Polecam serdecznie tę zupę!

 

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami.

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY Z POMIDORAMI.

          Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • marchewka
  • mała cebula
  • kilka ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • około 250 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 1,5 l dowolnego bulionu
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub cherry
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, dodać pokrojone ziemniaki, marchew i wędzoną pierś z kurczaka oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, kminek, po szczypcie pieprzu czarnego i soli. Chwilę przesmażyć wszystko, zalać bulionem i dodać poszatkowaną kapustę, całość gotować około 45 - 60 minut. Pod koniec gotowania (15 minut przed) dodać pokrojone pomidorki koktajlowe. Zupę przyprawić solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i sokiem z cytryny.  Przed podaniem posypać koperkiem i natką pietruszki. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet