Poncz przeważnie przygotowuje się z pięciu składników herbaty, cukru, cytryny i dowolnego owocu oraz wina. Wariacji jego przygotowania może być wiele, to zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Najczęściej podaje się go w wielkiej wazie i rozlewa do małych szklaneczek. Ja trochę poszalałam i zrobiłam taką oto wersję ponczu: herbata miętowa, miód, limonka, maliny, kardamon, mięta i melisa. Połączenie smaków mnie zaskoczyło. Poncz smakował doskonale i fantastycznie mnie orzeźwił. Napój na takie słoneczne i gorące dni serwuje się schodzony z kostkami lodu. Polecam ten poncz oraz mam nadzieję, że i Wam posmakuje.

PONCZ Z MALINAMI, LIMETKĄ, KARDAMONEM ORAZ MIĘTĄ I MELISĄ.
Składniki na 4 osoby:
- 4 torebki herbaty Posti "Mięta z cytryną"
- 250 ml gorącej wody
- 4 łyżki miodu
- około 1/3 łyżeczki kardamonu
- 500 ml białego półwytrawnego wina
- 1 limonka
- mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę)
- kostki lodu
- listki mięty i melisy
Sposób przyrządzania:
Herbatę miętową zalać gorącą wodą, dodać kardamon, odstawić na około 5 minut i odsączyć. Ciepłą herbatę wymieszać z miodem i ostudzić całkowicie. Limonkę sparzyć i dobrze umyć, pokroić na plasterki. Wino białe i herbatę połączyć, rozlać do szklanek do drinków i dodać pokrojoną limetkę, mrożone maliny oraz listki mięty i melisy. Podawać z lodem i mocno schłodzone.
Smacznego !!!

