Wpisy z tagiem: bazylia świeża

środa, 23 września 2015

            Dzisiaj zaczęła się astronomiczna jesień. U mnie trochę słoneczko świeciło, pogoda ogólnie dopisywała. Zjadłam obiad i zabrałam się za przyrządzenie pysznego kremu z fety, suszonych pomidorów i bazylii. Krem zrobiłam z moimi suszonymi pomidorkami i bazylią zwykłą oraz cytrynową. Idealne połączenie składników i smaków. Powitałam jesień kromkami świeżego pieczywa i słonecznym, letnim kremem oraz czarnymi oliwkami. A co! Niech to lato nie odchodzi, kocham ciepło. Znowu trzeba będzie palić w piecu, ciepło się ubierać, brr. Ale mam swoje nalewki to się rozgrzeję ;-). Zawsze można wskoczyć pod kocyk, wypić gorącą herbatę z cytryną lub malinami. Kremem można posmarować świeże pieczywo, tak jak ja to zrobiłam. Albo zaserwować go z chlebkami pita, różnymi słonymi przekąskami. Myślę, że super by smakowała z tym kremem pieczona cukinia lub bakłażan. Spróbujcie i Wy zrobić taki pyszny krem. Polecam!

 

Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii.

KREM Z FETY, SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII.

          Składniki:

          Sposób przyrządzania:

            Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Listki bazylii opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Fetę przełożyć do misy miksera, wrzucić suszone pomidory, bazylię oraz domowy ketchup lub przecier pomidorowy i krótko zmiksować wszystko. Przełożyć do miseczki. Krem podawać ze świeżym domowym pieczywem, chlebkami pita lub słonymi przekąskami np. krakersami.

Smacznego !!!

 

Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii.

poniedziałek, 07 września 2015

            Witam Was serdecznie w poniedziałek :-)! Początek tygodnia i dużo pracy przed nami. Chciałam Wam osłodzić dzisiejszy dzień dobrym ciastem ucieranym ze śliwkami, ale niestety wypiek się nie udał. Ciasto było na śmietanie kremówce, bez masła. Chyba ponownie nie użyję tych samych składników, bo znów będę miała z nim problem. Spotkaliście się już z takim przepisem? Przepis wzięłam z jakiejś gazetki. Piekłam je około 2 godziny!!! A miało siedzieć 30 - 40 minut. Żeby uratować ciasto musiałam, tak długo trzymać w piekarniku, aż się upiecze, w ogóle przez dłuższy czas było surowe w środku. Udało mi się uratować to ciasto i nawet smaczne wyszło, ale nie mogę Wam dać przepisu, który jest niedobry. Jak go zmodyfikuję, to na pewno wrzucę na bloga :-). Na pocieszenie mam dla Was znowu ketchup. Tym razem z papryki czerwonej. Przepis dostałam od bardzo dobrej koleżanki. W tamtym roku zrobiłam z połowy porcji, ale już w tym z całości, bo tak bardzo nam zasmakował. Ja używam go często zamiast ketchupu ze sklepu. Taki ketchup paprykowy jest idealny na pizzę jako sos. Polecam Wam serdecznie wypróbować ten przepis! Wierzcie mi zakochacie się w nim :-).

 

Ketchup z papryki czerwonej.

KETCHUP (PASTA) Z PAPRYKI CZERWONEJ.

          Składniki na około 4 l płynu:

  • 3 kg papryki czerwonej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 łyżki soli
  • 3 ząbki czosnku 
  • 540 g koncentratu pomidorowego
  • 200 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 liście laurowe
  • 1 opakowanie bazylii

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę czerwoną oczyścić z gniazd nasiennych i błonek, umyć oraz osuszyć. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wrzucić do dużego garnka, dodać olej, cukier, pieprz cayenne, sól i zagotować. Od tego momentu gotować na małym ogniu jeszcze 25 minut. Po tym czasie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, koncentrat pomidorowy, ocet i liście laurowe. Gotować 30 minut, zestawić z ognia i wyciągnąć liście laurowe, po czym zmiksować blenderem przez chwilę. Ponownie ustawić na ogniu i wsypać paczkę suszonej bazylii, chwilę pogotować. Ketchup można od razu gorący przelać do słoików i zamknąć, ustawić do góry dnem oraz przykryć ściereczką albo tradycyjnie przelać zimny do słoików i pasteryzować w garnku z wodą przez około 15 minut. Druga metoda jest bezpieczniejsza, ponieważ ketchup dłużej może stać w chłodnym miejscu.

Smacznego !!!

 

Ketchup z papryki czerwonej.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

            W niedzielę trochę poszalałam kulinarnie i zrobiłam frytki z kalarepki. Efekt mnie zaskoczył i powiem szczerze, że takie frytki też mi smakują. Oczywiście zrobiłam zdrowszą wersję i upiekłam je w piekarniku. Takie frytki to świetna przekąska, alternatywa dla chipsów, solonych orzeszków czy popcornu. Można je podać zamiast ziemniaków, do tego pieczone mięso, surówka i sos pomidorowy, po prostu pycha. Mam nadzieję, że taka inna wersja frytek przypadnie Wam do gustu. Polecam!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

PIECZONE FRYTKI Z KALAREPKI Z SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki:

  • 3 - 4 średnie kalarepki
  • olej
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól

Sos pomidorowy:

  • 3 - 4 średnie pomidory (około 400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • papryka ostra
  • 1 cebula szalotka

          Sposób przyrządzania:

            Kalarepki obrać i pokroić na grube frytki. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia, skropić olejem, posypać solą i oregano, wymieszać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200ºC i piec 35 - 40 minut, aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pomidory, bazylię, sól, pieprz ziołowy i ostrą paprykę. Dusić na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Frytki podawać z sosem pomidorowym i ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Pieczone frytki z kalarepki z sosem pomidorowym.

czwartek, 18 czerwca 2015

            Co tu zrobić na kolację? Szybki przegląd szafek i pomysł jest :-). Usmażyłam pyszne placki z kukurydzy i cukinii. Połączenie słodkiej kukurydzy i nijakiej w smaku cukinii wyszło naprawdę dobre. Placuszki podałam z sosem czosnkowym. Były smaczne i szybko zniknęły z talerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam!

 

Placuszki z kukurydzą i cukinią.

PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cebule szalotki
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • olej lub oliwa do smażenia

Sos czosnkowy:

  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • oregano
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię, szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią. Osączyć na ręczniku papierowym. Jogurt grecki zmieszać z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać. Podawać gorące placki z sosem czosnkowym. 

Smacznego !!!

 

Placuszki z kukurydzą i cukinią.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet