Wpisy z tagiem: cytryna limonka

wtorek, 29 grudnia 2015

            Niedługo Sylwester, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam do picia wyśmienitą sangrię cytrusową. W okresie zimowym dostępne są u nas pyszne cytrusy, więc można śmiało je wykorzystać do ciast, nalewek, konfitur albo do przygotowania takiej sangrii. Co prawda nie jest ona mocnym trunkiem, ale świetnie smakuje. Oczywiście można jej dodać jeszcze procentów poprzez zwiększenie proporcji rumu. Moim zdaniem idealnie nadaje się na takie imprezy. Można ją sączyć przez cały wieczór i świetnie się bawić. Należy ją podawać schłodzoną z lodem. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru przy szklaneczce takiej sangrii ;-).

 

Sangria cytrusowa.

SANGRIA CYTRUSOWA.

          Składniki:

  • 750 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 100 ml golden rumu
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 grejpfrut
  • 4 łyżki cukru brązowego

          Sposób przyrządzania:

            Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Pomarańczę i grejpfruta pokroić w krążki i przekroić na 4 części. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki oraz na połówki. W dużej szklanej misce owoce zasypać cukrem brązowym i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie zalać białym wytrawnym winem, rumem i sokiem pomarańczowym. Całość schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

Smacznego !!!

 

Sangria cytrusowa.

wtorek, 12 maja 2015

             Mniszek lekarski zwany popularnie mleczem albo dmuchawcem jest cenionym ziołem leczniczym. W lecznictwie stosowane są zarówno liście, kwiaty, jak i korzeń mniszka. Młode liście stanowią również dodatek do sałatek. Jest skarbnicą cennych substancji do których zaliczamy: witaminy A, C, D, a także witaminy z grupy B, minerały: żelazo, potas, krzem, magnez, garbniki, flawonoidy, triperpeny, inulinę, kwasy polifenelowe, asparginę oraz kwas krzemowy. 

Odpowiednim miesiącem na zbiór kwiatów mniszka jest maj, ponieważ wtedy są najbardziej dojrzałe i aromatyczne oraz nie mają posmaku goryczy. Należy je zbierać z terenów nieskażonych (na łąkach z dala od pól i dróg). Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień, najlepiej przed południem. 

            Syrop z mniszka lekarskiego zalecany jest w przypadku schorzeń wątroby i woreczka żółciowego, szczególnie po przebyciu wirusowego zapalenia wątroby czy w marskości wątroby. Ma działanie moczopędne, pomocny jest w infekcjach dróg moczowych, chorobach pęcherza, nerek i kamicy. Ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany do leczenia górnych dróg oddechowych: kaszel, chrypka, ból gardła, infekcje jamy ustnej. Ma działanie przeciwmiażdżycowe, świetnie oczyszcza i wzmacnia krew, a także oczyszcza cały organizm z toksyn. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a tym samym poprawia trawienie i apetyt. Łagodzi stany zapalne skóry i przyspiesza gojenie ran. Leczy również reumatyzm (skaza moczanowa, zapalenie kości i stawów). 

Syropu z mniszka lekarskiego nie mogą zażywać osoby zmagające się z wrzodami i nadkwaśnością żołądka. Z porady lekarza powinny skorzystać także osoby cierpiące na niedrożność jelit czy dróg żółciowych. Ze względu na dużą zawartość cukru, nie mogą go stosować także cukrzycy.

          O syropie z mniszka lekarskiego słyszałam już jakiś czas temu, ale nie miałam odwagi go zrobić. Po przeczytaniu bardzo pozytywnych opinii o jego prozdrowotnym działaniu, a także o jego przepysznym smaku postanowiłam go sporządzić. I się nie zawiodłam :-). Syrop jest cudowny, aromatyczny, smakuje jak miód. Mój syrop ma ciemny kolor, dlatego że użyłam dużej ilości kwiatów oraz całych główek. W pierwszej fazie robienia syropu zapach i smak nie zachęca do dalszej kontynuacji, ale nie zrażajcie się tym, potem podczas gotowania wywaru wszystko jest już w porządku. Polecam Wam zrobić ten wyjątkowy syrop. Powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce.

 

Syrop z mniszka lekarskiego.

SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO.

          Składniki:

  • 1 kg kwiatów mlecza (całe główki)
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru
  • 2 - 3 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Kwiaty mlecza zerwać i ułożyć na białym papierze, pozostawić na około godzinę, aby uciekły wszystkie owady. Po tym czasie oczyszczone główki przełożyć do garnka i zalać wodą, gotować około 15 minut. Następnie garnek odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Po tym czasie wywar odcedzić przez lnianą szmatkę, dodać cukier i sok z cytryn. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu, czyli przez około 2 - 2,5 godziny. Tak powstały gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem i przykryć szmatką. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Termin ważności mija po kilku miesiącach od daty przygotowania syropu. Dawkowanie: 2-3 łyżeczki miodu z mniszka dziennie.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Syrop z mniszka lekarskiego.

wtorek, 25 listopada 2014

            Propozycja na pyszny obiad. Udka zapiekane w piekarniku w marynacie miodowo - cytrynowej. Udka wyszły bardzo smaczne, soczyste, z lekką nutą słodko - kwaśną. Pikanterii potrawie dodały płatki papryczki chili. Danie podałam z zapiekanymi ziemniakami, które piekłam w oddzielnej formie żaroodpornej oraz z surówką z mieszanką sałat, pomidorami oraz cebulą szalotką.

 

Zapiekane udka miodowo - cytrynowe

ZAPIEKANE UDKA MIODOWO - CYTRYNOWE

          Składniki:

  • 3 lub 4 udka z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 2 plasterki cytryny ze skórką

Marynata:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/3 łyżeczki płatków papryczki chili

          Sposób przyrządzania:

            Składniki marynaty połączyć ze sobą. Udka posolić i przyprawić pieprzem czarnym i ziołowym. Zalać udka marynatą i odstawić na chwilę. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200º C. Udka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić na ćwiartki 2 plastry cytryny ze skórką i wrzucić do udek. Piec 40 - 50 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane udka miodowo - cytrynowe

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet