Wpisy z tagiem: tymianek

czwartek, 15 października 2015

            Dzisiaj zajadałam się takim pysznym gulaszem z indyka. Zrobiłam go z pomidorami i marchewką, Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam! 

 

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką.

GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 3 - 4 porcje:

  • 400 g filetu z piersi indyka
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula szalotka 
  • puszka krojonych pomidorów lub 6 pomidorów świeżych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • suszony tymianek
  • suszone oregano
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić lekko solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano. Odstawić na pół godziny do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z pomidorami i marchewką.

środa, 26 sierpnia 2015

            Bardzo lubię suszone pomidory, zazwyczaj kupowałam w sklepie gotowe w zalewie. W tym roku zrobiłam sama swoje domowe suszone pomidory. I nie żałuję, bo są boskie. Do moich pomidorów postanowiłam dodać świeże zioła rozmaryn i tymianek oraz czosnek. Nie wytrzymałam i musiałam na drugi dzień je posmakować :-). Smakują wybornie. Są wyśmienitą przekąską i pysznym dodatkiem do mięs oraz sałatek. Świetnie smakują położone na świeżym domowym pieczywie posmarowanym masłem. Przeważnie suszy się je w pełnym słońcu, ale w naszym klimacie ciężko liczyć na takie słońce, dlatego wspomagać się musimy piekarnikiem co nie znaczy, że pomidory smakują gorzej, są równie smaczne. Oliwę lub olej z zalewy można wykorzystać jako dodatek do wielu dań. Jeśli mamy czas, to zamykajmy smaki lata w słoikach, a w zimę będziemy delektować się pysznymi przetworami. 

 

Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem.

SUSZONE POMIDORY Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM.

          Składniki:

  • 2 kg podłużnych pomidorów
  • sól
  • po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • około 500 ml oleju lub oliwy z oliwek
  • około 1 łyżeczka octu 

          Sposób przyrządzania:

             Pomidory umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne, albo nie jak kto woli. Ułożyć dosyć ciasno rozcięciem do góry na blaszce piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą i cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Pomidory suszyć w temperaturze 90 - 100ºC z włączonym termoobiegiem i lekko uchylonymi drzwiczkami przez około 5 - 6 godzin (należy kontrolować stan ususzenia pomidorów, ponieważ piekarniki są różne, a wielkość pomidorów też). Pomidory powinny być dosyć suche, spodnia skórka pomarszczona, ale nie wysuszone na wiór, tylko sprężyste. Czosnek obrać, większe ząbki przekroić wzdłuż na pół. Suszone pomidory skropić octem i przełożyć do słoiczków (około 3/4 ich wysokości). Tymianek i rozmaryn opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do suszonych pomidorów dołożyć ząbki czosnku i zioła. W garnku podgrzać olej, do momentu, aż będzie dosyć gorący, będzie na dnie widać bąbelki. Wlać do słoików z pomidorami i dobrze zamknąć. Odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego !!!

 

Suszone pomidory z rozmarynem i tymiankiem.

Warzywa psiankowate 2015

czwartek, 05 marca 2015

            Bigos bez kapusty, ale za to z pieczarkami i ogórkami kiszonymi - czy takie połączenie składników będzie smaczne? Jest i to bardzo smaczne, świetnie sprawdza się na przyjęciach, ale też jako obiad z kromką domowego chleba. Przepis wzięłam z tego bloga.

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

BIGOS Z PIECZAREK I OGÓRKÓW KISZONYCH.

           Składniki:

  • 1000 g pieczarek
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 500 g kiełbasy
  • 600 g cebuli
  • 500 g marchewki
  • olej
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

          Sposób przyrządzania:

            Cebule obrać, pokroić w kostkę lub w piórka i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełbasą przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i zioła oraz szklankę wody (jak trzeba to podlać wodą). Bigos dusić przez około 1 godzinę i 20 minut. Po około godzinie dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku. Bigosu z tych składników wychodzi duży garnek.

Smacznego !!!

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

niedziela, 22 lutego 2015

             Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to roślina strączkowa, która posiada liczne właściwości zdrowotne. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej wykorzystuje się cieciorkę do przyrządzania humusu i falafeli, a w Egipcie traktowana jest jako afrodyzjak, ponieważ działa pobudzająco. Ciecierzyca zawiera aż 25% białka, które w diecie wegetarian staje się głównym źródłem tego związku dla organizmu. Jest bogata witaminy C, B1, B2, B3, B6, A, K oraz kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Zapobiega zaparciom, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu. Ciecierzyca może także zapobiec wystąpieniu cukrzycy, ponieważ zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, a tym samym obniża wchłanianie węglowodanów. To tyle teorii :).

Zupa z ciecierzycy jest pyszna i sycąca. Bardzo mi przypadła do gustu i mam zamiar zrobić ją nie raz. Zamiast ciecierzycy suchej można użyć tej z puszki, wtedy zupę mamy o wiele szybciej. Bardzo mi smakuje z makaronem i w tej wersji ją podałam. Najlepiej jeść ją po kilku godzinach, wtedy wszystkie składniki się "przegryzą" i będzie miała bardziej wyrazisty smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo warto!

 

Zupa z ciecierzycy

 ZUPA Z CIECIERZYCY.

          Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej części pora (około 5 cm)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryczka chili
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki domowej vegety
  • sól 
  • pieprz
  • tymianek
  • pieprz cayenne
  • 30 ml śmietany słodkiej 12%

          Sposób przyrządzania:

            Ciecierzycę zalać 1 l zimnej wody i odstawić na 12 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przepłukać nasionka, przełożyć do garnka i zalać 1 l wody. Gotować z dodatkiem vegety około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półplasterki. Wrzucić także bardzo drobno pokrojone czosnek i papryczkę chili, przesmażyć chwilę, dodać pomidory i dusić około 10 minut. Całość dodać do ciecierzycy i gotować jeszcze około 10 minut. Część zupy z ciecierzycą (nie całą) przelać do osobnego wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na krem. Dodać do reszty zupy. Zdjąć garnek z zupą z ognia i lekko przestudzić. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem cayanne i pieprzem oraz posypać suszonym tymiankiem i wlać śmietanę słodką. Zupę podawać z makaronem.

Smacznego !!!

 

Zupa z ciecierzycy

wtorek, 09 grudnia 2014

            Zbliżają się święta i nie może zabraknąć na nich dobrej pieczeni. Proponuję wam pieczeń z szynki wieprzowej. Piecze się ją długo, ale efekt jest satysfakcjonujący. Sama byłam zaskoczona jej smakiem i aromatem. Szynka wychodzi krucha i soczysta, a sos taki pyszny, że można jeść łyżkami :-).


Krucha i soczysta pieczeń z szynki

KRUCHA I SOCZYSTA PIECZEŃ Z SZYNKI.

          Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • około 1 szklanka gorącej wody

Marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki szałwii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego

          Sposób przyrządzania:

            Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Czosnek pokroić na bardzo drobno i dodać do marynaty. Szynkę natrzeć marynatą i odstawić najlepiej na całą noc (1 lub 2 razy przekręcić). Po tym czasie szynkę lekko podpiec na patelni ze wszystkich stron, aby zamknąć "pory" (zapobiega to wydostaniu się soków). Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, włożyć szynkę i zawinąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Pieczeń piec około 2 - 2,5 godziny. W czasie pieczenia przekręcić 2 - 3 razy i podlać około 1 szklanką gorącej wody. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się trochę przyrumieniło. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby pieczeń "odpoczęła". Sos można zagęścić mąką. 

Smacznego !!!

 

Krucha i soczysta pieczeń z szynki

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet