Na Święta Wielkanocne często przyrządza się białą kiełbasę w różnych wersjach. Powiem szczerze, że nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy. U mnie często ona nie jest spożywana. Jadłam ją dopiero drugi raz w życiu :). Ale postanowiłam wypróbować przepis na pieczoną w piwie. Poszukałam trochę w necie oraz w gazetkach kulinarnych i zrobiłam swoją wersję. Oceniam przepis na bardzo dobry. Przyrządzona w ten sposób biała kiełbasa mi odpowiada. Smakuje pysznie, delikatnie czuć piwem i jest to świetna propozycja na wielkanocny stół. Polecam i zapraszam serdecznie!

KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE.
Składniki:
- 500 g białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- około 10 cm białej części pora
- 200 g małych pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 4 - 5 łyżeczek musztardy chrzanowej
- 150 ml jasnego piwa
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, pora i pieczarki, lekko poddusić. Następnie dodać czosnek i przesmażyć jeszcze kilka sekund. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko ponacinać w kilku miejscach, posmarować musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Smacznego !!!
