Wpisy z tagiem: bita śmietana w proszku

piątek, 10 czerwca 2016

             Na weekend będę Was kusić mini torcikami z ciasta francuskiego z kremem i owocami. Piękne jak z cukierni, ale takie przygotowane w domu są o wiele lepsze. Deser szybki i prosty w wykonaniu. Jak już będziemy mieć upieczone kawałki ciasta francuskiego, to tylko ubijamy krem, który wykładamy na połowę mini torcików, dekorujemy owocami, przykrywami drugą porcją, posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy :). Proste nie, a jakie pyszne! Polecam serdecznie!   

 

Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami.

MINI TORCIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI.

          Składniki 10 sztuk:

  • 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 250 g śmietany kremówki 30% 
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami.

piątek, 03 czerwca 2016

             Przeglądając gazetki kulinarne zauważyłam sporo przepisów wartych uwagi. W tym przepis na ciasto ucierane z białą czekoladą. Oczywiście go zmodyfikowałam według moich upodobań. Pomyślałam sobie, że to będzie spód mojego ciasta. Na to chciałam krem z bitej śmietany, ale nie taki typowy. Wymyśliłam krem ze śmietany kremówki, bitej śmietany w proszku i kwaśnej śmietany. I to był bardzo dobry pomysł, krem jest świetny. Bardzo mi smakował i na pewno wykorzystam go do innych moich wypieków. Na krem ułożyłam słodziutkie truskaweczki. Ciacho jest bardzo pyszne, spód lekko wilgotny, delikatnie kwaśny krem śmietanowy i pyszne nasze polskie truskawki. Niebo w gębie!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

CIASTO Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Ponadto!

  • około 350 g truskawek

          Sposób przyrządzania:

            Wanilię przeciąć na pół i wydrążyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać posiekaną białą czekoladę i kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać partiami do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 30 - 40 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać partiami bitą śmietanę w proszku. Całość delikatnie połączyć z kwaśną śmietaną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Na nim ułożyć pokrojone truskawki.

Smacznego !!!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet