Wpisy z tagiem: wiórki kokosowe

piątek, 08 lipca 2016

             Pierwszy w tym roku wypiek z kwiatkami lawendy i cukrem lawendowym zaliczony. Upiekłam z ich dodatkiem ciasteczka. W kuchni unosił się niesamowity zapach lawendy. Ciasteczka smakują pysznie, są lekko chrupiące, wyczuć można delikatną nutę lawendy. Zapewniam Was, że warto się przełamać i spróbować je upiec. Nawet nie trzeba dodawać tyle suszonej lawendy. Można zrobić te ciasteczka bez kwiatków lawendy albo kilka wrzucić do paru ciastek. Ja to z ciekawości je upiekłam, poszłam na żywioł i wszystkie z lawendą zrobiłam. Szczerze polecam ten przepis!

 

Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą.

CIASTECZKA KOKOSOWO - LAWENDOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

          Składniki na około 35 sztuk:

  • 320 g mąki pszennej tortowej 
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru lawendowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 90 g posiekanej białej czekolady
  • 1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

          Sposób przyrządzania:

            W dużej misce utrzeć masło, cukier, cukier lawendowy i esencję waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Do masy maślanej dodawać stopniowo mieszankę mączną, ciągle mieszając do uzyskania miękkiego ciasta. Posiekaną czekoladę i kwiaty ususzonej lawendy wmieszać ręcznie. W rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 10 - 12 minut, aż nabiorą jasnozłotej barwy. Odstawić na 2 - 3 minuty, aby lekko stwardniały i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !!! 

 

Ciasteczka kokosowo - lawendowe z białą czekoladą.

poniedziałek, 23 maja 2016

            Weekend był tak ciepły, że nie chciało mi się stać w kuchni. A coś słodkiego by się zjadło :). Przypomniałam sobie o ciastkach z kleiku ryżowego i przystąpiłam do działania. Przepis na te ciastka dostałam kilka lat temu od kolegi. Nawet nie pomyślałbym, że z takiego produktu mogą powstać takie rewelacyjne słodkości. Do przepisu dałam mało cukru, bo całą słodycz podnosi marmolada. Od siebie dodałam domowy ekstrakt waniliowy. Mówię Wam te ciastka są tak cudownie pyszne, że na jednym nie można skończyć :). Polecam bardzo gorąco!

 

Ciastka z kleiku ryżowego.

CIASTKA Z KLEIKU RYŻOWEGO.

          Składniki na 45 sztuk:

          Sposób przyrządzania:

            Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wyrobić. Następnie za pomocą rąk lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć, zrobić lekkie wgłębienie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W dołek włożyć porcję marmolady. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec przez około 18 - 20 minut na złoty kolor. Ciastka ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciastka z kleiku ryżowego.

środa, 03 lutego 2016

          Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Trzeba trochę poszaleć i usmażyć pączki. W weekend raczyłam się pysznymi pączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Są mocno kokosowe i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko.

 

Pączki serowe z kokosem.

PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM.

          Składniki na około 40 sztuk:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 g kokosu (drobne wiórki)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej + smalec

          Sposób przyrządzania:

            Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Pączki serowe z kokosem.

wtorek, 10 listopada 2015

            W weekend piekłam jak zwykle coś słodkiego. Dawno nie było u mnie małych słodkości, więc postawiłam na ciasteczka. Zrobiłam kokosowe z wiórkami z białej czekolady. Piekłam je pierwszy raz, a przepis wzięłam z książki Carli Bardi "Czekolada". Bardzo dużo ciekawych przepisów z wykorzystaniem czekolady. Prawdziwy raj dla czekoladoholików :-). Ciasteczka są rewelacyjne, do tego bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Lekki kokosowy smak idealnie łączy się ze smakiem białej czekolady i wanilii. Zapraszam do skosztowania :-).

 

Ciasteczka kokosowe z wiórkami z białej czekolady.

CIASTECZKA KOKOSOWE Z WIÓRKAMI Z BIAŁEJ CZEKOLADY.

          Składniki na około 45 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 duże jajko
  • 100 g wiórków białej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            W misce wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. W dużej misce mikserem utrzeć masło z cukrem i esencją waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i dalej mieszać. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mączną, ubijając do otrzymania miękkiego ciasta. Czekoladę białą posiekać na drobno. Ręcznie wmieszać wiórki czekoladowe do ciasta. Rękoma ugnieść kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec przez 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Odstawić ciasteczka na 2 - 3 minuty, aby przestygły na blasze oraz nieco stwardniały, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka kokosowe z wiórkami z białej czekolady.

niedziela, 19 lipca 2015

          Pogoda dopisała w ten weekend, nie za bardzo chciało mi się siedzieć w kuchni i gotować albo piec. Wolałam ten czas spędzić na powietrzu. Postanowiłam upiec szybkie ciasto. Jest proste i bardzo pyszne. Bazę stanowi ciasto ucierane, które za sprawą maślanki jest mięciutkie i delikatne. Nadzienie to jagody i konfitura jagodowa z anyżem mojego wykonania. Na to chrupiąca kruszonka kokosowa. Całość smakowała bosko. Takie proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne. Niewiele pracy, niewiele wysiłku, a efekt w pełni zadowalający. Zapraszam serdecznie do upieczenia tego ciasta.

 

Ciasto jagodowe z kruszonką kokosową.

CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

Kokosowa kruszonka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g masła

           Sposób przyrządzania:

             Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masę stopniowo zmiksować z jajkami. Następnie porcjami dodawać maślankę oraz mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x24 cm. Posmarować konfiturą jagodową z anyżem, a następnie ułożyć oczyszczone, umyte i osuszone jagody. Z wiórków kokosowych, mąki, masła i cukru pudru zrobić kruszonkę, po czym posypać nią ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 45 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto jagodowe z kruszonką kokosową.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet