Wpisy z tagiem: suszone płatki chili
czwartek, 19 listopada 2015
Grissini to rodzaj paluszków chlebowych znanych i lubianych we Włoszech wyrabianych na bazie drożdży. "Chodziły" one za mną już od dawna. I wreszcie je upiekłam. Do tych paluszków dodałam ser feta, suszone płatki chili oraz zioła prowansalskie i suszone oregano. Te grissini są genialne. Smakowały idealnie, lekko słone i ziołowe oraz ciut ostre. Świetnie nadają się jako przekąska na różne imprezy, a także jako dodatek do zupy krem :-). Przepis wzięłam z książeczki "Domowe pieczywo". Polecam wypróbować ten przepis.
PIKANTNE GRISSINI Z FETĄ I PŁATKAMI CHILI. Składniki na około 60 sztuk:
Sposób przyrządzania: Do miski włożyć świeże drożdże oraz cukier. Zalać ciepłą wodą i połączyć za pomocą trzepaczki. Następnie wsypać 60 g mąki pszennej i jeszcze raz wymieszać trzepaczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Po tym czasie dodać pozostałą mąkę, sól, olej, płatki chili, zioła prowansalskie oraz oregano. Całość delikatnie wymieszać. Na koniec dołożyć ser feta i ostrożnie połączyć z ciastem. Wyrobione ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i zagnieść (ciasto będzie gładkie i elastyczne). Z ciasta odrywać kawałki i formować cienkie wałeczki długości koło 20 cm. Grissini ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190ºC przez około 15 minut. Ostudzić. Smacznego !!!
poniedziałek, 26 października 2015
Na niedzielny obiad przygotowałam pyszną pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z warzywami. Piersi z kurczaka najpierw zamarynowałam, przesmażyłam przez chwilę na patelni, a później upiekłam razem z pokrojoną cukinią i papryką oraz groszkiem konserwowym. Do warzyw dodałam tę samą marynatę, co do mięsa. Mięso było wyborne, miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Całość smakowała pysznie. Danie podałam z pieczonymi ziemniakami, ale można też podać z podpieczoną bagietką lub frytkami, co kto lubi. Przepis wzięłam z gazetki "Tina" i oczywiście trochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam.
PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki:
Marynata:
Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie posolić. Przygotować marynatę: czosnek oczyścić, po czym posiekać bardzo drobno. Sos sojowy wymieszać z czosnkiem, pieprzem, suszonymi płatkami chili i 2 łyżkami wody. Na końcu dodać oliwę. 2 łyżki wlać do mięsa, wymieszać i marynować przez około 20 minut. W tym czasie paprykę i cukinię oczyścić, pokroić na paski o długości około 5 cm. Groszek konserwowy osączyć. Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać z resztą marynaty (zostawić 2 łyżki na posmarowanie mięsa). Na patelni podsmażyć mięso przez chwilę z każdej strony, tak aby zamknąć "pory". Warzywa przełożyć do dużej blaszki, ułożyć na nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blaszkę z piekarnika i odczekać chwilę, aż mięso "odpocznie". Podawać z podpieczoną bagietką, frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego !!!
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |