Wpisy z tagiem: kakaowe ciastka zbożowe

środa, 31 sierpnia 2016

            W sobotę byłam na targu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego deseru. Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE.

          Składniki na 2 porcje:

          Sposób przyrządzania:

            Żółtko, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, sól i 50 ml mleka, ponownie zmiksować. W rondelku podgrzać resztę mleka i powoli wlewać zmiksowaną masę, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie w gorącym budyniu rozpuścić połamaną na kawałki białą czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do miski, szczelnie zakryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Kakaowe ciastka zbożowe zmiksować na piasek. Maliny dokładnie oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Zimny budyń zmiksować z mascarpone. W pucharkach ułożyć warstwami budyń, owoce, pokruszone ciastka kakaowe. Wierzch udekorować pokruszonymi ciastkami i malinami. Deser schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

sobota, 10 października 2015

            Dzisiaj sobota, od rana robota ;-). U mnie raczej od południa. Po ciężkim tygodniu, kiedy już się wyspałam oraz trochę odpoczęłam, ogarnęłam mieszkanie, zrobiłam zakupy i zaplanowałam, co będę pichcić w kuchni. Mam już kilka wybranych przepisów i będę chciała je Wam opublikować. Ciekawe czy moje zamierzenia zrealizuję? Znając życie to nie :P. Po tak intensywnym dniu należy się relaks oraz pyszny deser. Do deseru użyłam własnej roboty musu dyniowego z galaretką pomarańczową, mascarpone i śmietany kremówki. Bardzo byłam ciekawa efektu i jestem z niego w pełni zadowolona. Wyszło bardzo ciekawe zestawienie smaków. Dla takich łasuchów jak ja, to idealna słodycz. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.

 

Deser z musem dyniowym i mascarpone.

DESER Z MUSEM DYNIOWYM I MASCARPONE.

          Składniki na 2 porcje:

            Sposób przyrządzania:

              Ciastka zmiksować blenderem na piasek. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i miód. Przygotować dwa duże pucharki i wysypać na dno pokruszone ciastka, połowę kremu śmietanowego z mascarpone i połowę musu dyniowego z galaretką pomarańczową. Następnie wyłożyć resztę kremu śmietanowego i musu. Wierzch posypać suszoną żurawiną. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Deser z musem dyniowym i mascarpone.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet