Wpisy z tagiem: sok jabłkowy

poniedziałek, 25 lipca 2016

            Na ochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto wypróbować ten przepis. Polecam szczególnie na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi :).

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA.

          Składniki:

  • 800 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 700 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 limonka 
  • 1 zielone jabłko 
  • kilka gałązek listków mięty
  • 30 ml syropu miętowego

          Sposób przyrządzania:

            Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem.

Smacznego !!!

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

poniedziałek, 23 listopada 2015

            Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów. Ja zrobiłam go trochę inaczej. Zamiast wina czerwonego dałam białe i do sosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam.

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI.

           Składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 mi zimnego soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Każdą pierś nadziać przygotowanym nadzieniem (resztę zostawić do sosu) i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką i śmietaną, dobrze doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na roladki po około 10 minutach od czasu pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami.

Smacznego !!!

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

piątek, 14 sierpnia 2015

             Pogoda nas rozpieszcza. Uwielbiam taką aurę, trochę za gorąco, ale ja lubię ciepło. W pracy jest nie do wytrzymana. Kiedy już wrócę do domu, to mam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego. Ostatnio zasmakowały mi porzeczki czerwone. Beza z nimi była fantastyczna. Teraz postanowiłam je wykorzystać do koktajlu. Zrobiłam go w zdrowej wersji z jogurtem naturalnym, sokiem jabłkowym i moim pysznym miodem pokrzywowym. W smaku jest lekko kwaśny, ale idealny na takie upały. A jakie są Wasze ulubione, letnie koktajle? 

 Koktajl z czerwonej porzeczki.

KOKTAJL Z CZERWONEJ PORZECZKI.

          Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka do dekoracji
  • 200 g porzeczek czerwonych
  • 100 ml soku jabłkowego eko
  • 2 - 3 łyżki miodu pokrzywowego lub zwykłego

          Sposób przyrządzania:

            Porzeczki czerwone odszypułkować, umyć i osuszyć. Porzeczki zmiksować blenderem na purée, dodać miód pokrzywowy lub zwykły. Mus przecedzić przez sito. Dodać sok jabłkowy i jogurt naturalny, ponownie miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekorować jogurtem naturalnym i porzeczkami. Schłodzić w lodówce lub podawać od razu.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Koktajl z czerwonej porzeczki.

Letnie owoce

poniedziałek, 04 maja 2015

          W długi majowy weekend sporo odpoczywałam po ciężkim tygodniu. Dla relaksu upiekłam nieziemską szarlotkę z białym winem. Ta szarlotka jest tak pyszna, że szybko zostały tylko po niej okruszki :-). Wypiek jest na cieście kruchym, na to warstwa startych jabłek, wymieszanych z kardamonem i budyń ugotowany na soku jabłkowym i białym wytrawnym winie i znów warstwa ciasta kruchego. Cudownie smakuje na ciepło z lodami, ale także jest wyśmienita po całkowitym ostudzeniu. To jest ta szarlotka, którą piekłam jakiś czas temu razem z Sylwią, zmieniłam w niej dużo, ale efekt mnie w pełni zadowolił i zachwycił. Jak już kiedyś wspominałam nie zawsze przepisy z książek, gazet i innych źródeł mi odpowiadają, trzeba wtedy trochę pozmieniać tak przepis, aby zachwycił nie tylko mnie ale i moich czytelników. Przepis zasięgnęłam z książki "Ciasta zawsze udane" wydawnictwa Prószyński i S-ka. Polecam Wam gorąco upiec ją na nadchodzący weekend.

 

Szarlotka z białym winem

 SZARLOTKA Z BIAŁYM WINEM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 225 g masła
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 3 żółtka 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 450 ml soku z jabłek
  • 250 ml białego wina
  • 150 g cukru

Ponadto:

  • 1 kg jabłek
  • około 1/2 łyżeczki kardamonu 

          Sposób przyrządzania:

            Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, mniejszą i większą. Większą część zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około pół godziny, a z mniejszą postąpić tak samo, tylko że schłodzić w zamrażalce. Sok i wino połączyć, odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Budyń rozprowadzić z zimnym sokiem, wlać do wrzącego płynu, mieszając, zagotować. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać kardamonem i wymieszać. Większą częścią ciasta wylepić formę (około 36 x 24 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Na spód ułożyć starte jabłka i wylać gorący budyń. Na budyń zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 190ºC. Można podawać zarówno na ciepło z lodami i bitą śmietaną jak i na zimno.

Smacznego !!!

 

Szarlotka z białym winem

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet