Wpisy z tagiem: galaretka pomarańczowa

sobota, 19 marca 2016

            Z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam kilka przepisów na ciasta i dania na tę okazję. W gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki. 

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

 SERNIK NA WAFELKACH Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 125 g masła
  • 200 g wafelków kakaowych

Masa serowa:

  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 90 g cukru pudru

Mus:

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

          Sposób przyrządzania:

            W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut.  Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić ją w 500 ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i tężejącą galaretkę (tę z większą ilością wody). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wylać na spód z wafelków, schłodzić w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Zmiksować razem ze stężałą galaretką na mus. Wylać na masę serową.  Sernik wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

poniedziałek, 28 września 2015

           Trochę mnie nie było, bo ostatnio mam dużo spraw do załatwiania i robię jeszcze domowe przetwory. Mam dla Was kilka fajnych przepisów. Jednym z nich jest mus dyniowy z galaretką pomarańczową. Dostałam od znajomego kawałek dyni bambino na posmakowanie. Nie za bardzo mi smakowała, nie chciałam jej wyrzucać, bo staram się nie marnować żywności, więc wymyśliłam taki oto mus. I wyszedł pyszny. Świetnie nadaje się do gofrów, naleśników i różnych deserów. I w głowie już mi kiełkuje pomysł na jego wykorzystanie :-). Polecam serdecznie i życzę miłego poniedziałku.

 

Mus dyniowy z galaretką pomarańczową.

MUS DYNIOWY Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 120 - 150 g cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

          Sposób przyrządzania:

            Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na ogień wsypać galaretki pomarańczowe i sok z cytryny, zagotować. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Można tez tradycyjnie pasteryzować w garnku przez 15 minut. Idealny jest do naleśników, gofrów i innych deserów.

Smacznego !!!

 

Mus dyniowy z galaretką pomarańczową.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet