Wpisy z tagiem: zioła dalmatyńskie

piątek, 21 października 2016

            Kiedyś piekłam więcej zapiekanek. Najczęściej przyrządzam obiad dzień wcześniej, dlatego musi to być jakaś zupa, duszone mięso lub taka potrawa, do której tylko ugotuję ziemniaki, kaszę lub ryż albo makaron. Zapiekanki są dobre na weekend albo na kolację. Dziś polecam Wam prostą zapiekankę bez sosu. Składa się ona tylko z samych podgotowanych ziemniaków, pomidorów i cebuli. Przyprawiona jest solą, pieprzem i ostrą papryką oraz skropiona oliwą z oliwek. Całość posypana serem cheddar i ziołami dalmatyńskimi. Danie to świetnie nadaje się na kolację lub jako dodatek do mięsa.

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z POMIDORAMI I CEBULĄ.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 850 g ziemniaków
  • 450 g pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
  • 80 g sera cheddar
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra 
  • zioła dalmatyńskie
  • oliwa

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki umyć, gotować około 20 minut, odcedzić. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać i również pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić na małe kawałki. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą. Ułożyć w nim warstwę ziemniaków, cebuli i pomidorów. Warzywa doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą oraz skropić odrobiną oliwy. Następnie znów ułożyć warstwę ziemniaków, cebuli, pomidorów i pokrojonych suszonych pomidorów. Ostatnią warstwę mają stanowić ziemniaki. Znów doprawić do smaku jak poprzednio. Zapiekankę posypać startym cheddarem i ziołami dalmatyńskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego !!!

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami i cebulą.

czwartek, 20 listopada 2014

            I love the pumpkin!!! W tym roku po raz pierwszy eksperymentuję z dynią i pokochałam ją miłością bezgraniczną. Zrobiłam purée, dżem i mus, oraz zupę z dyni. Przepis wymyśliłam sama i jestem ogromnie zaskoczona jej smakiem i to bardzo pozytywnie. Musiałam ją bronić przed moim R ;-), tak bardzo mu smakowała. Zupę zrobiłam z dyni hokkaido, która świetnie się do tego nadaje. 

Dynia to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, C i PP oraz składniki mineralne: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, a także niskokaloryczna i beztłuszczowa. Ma ona korzystny wpływ na układ krwionośny i układ pokarmowy. Oczyszcza organizm z trujących produktów przemiany materii, ma działanie przeciwzapalne i podnosi odporność organizmu. Ponadto dynia zawiera betakaroten, który jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed wolnymi rodnikami, a więc opóźnia procesy starzenia. Pestki dyni zawierają fitosterole, które zapobiegają chorobom prostaty. Świeże pestki stosuje się przeciw pasożytom jelitowym. Zawierają mnóstwo cynku, który wzmacnia odporność, poprawia stan włosów i paznokci, pomaga walczyć z trądzikiem i łuszczycą, poprawia sprawność intelektualną. Dynia jest bardzo zdrowa, więc zachęcam do jej spożywania.

 

Zupa dyniowa z kurczakiem. 

ZUPA DYNIOWA Z KURCZAKIEM.

            Składniki:

  • 300 g miąższu dyni hokkaido ze skórką
  • 2 udka z kurczaka
  • kilka małych ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka vegety domowej roboty lub bulionetki domowej roboty
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • oliwa
  • zioła dalmatyńskie

          Sposób przyrządzania:

            Do garnka wlać litr wody i wrzucić mięso. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni pokaże się szum, który trzeba zebrać, aż do momentu całkowitego zaniknięcia. Wsypać łyżkę vegety. Po około 15 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Dynię wraz ze skórką pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami, skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć na formę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200º C przez 15 minut. Kiedy zupa będzie prawie gotowa, wrzucić zapieczoną dynię oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Odlać 3/4 szklanki zupy z kawałkami ziemniaków oraz dyni i zmiksować blenderem, dodać do reszty zupy  (będzie miała fajną konsystencję i kolor). Przyprawić do smaku według uznania. Podawać ze śmietaną kwaśną lub słodką 12% albo z jogurtem naturalnym. Można tez posypać podpieczonymi pestkami dyni. 

Smacznego !!!

 

Zupa dyniowa z kurczakiem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet