Wpisy z tagiem: serek kremowy naturalny

piątek, 31 lipca 2015

            Trochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami. Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto.

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 6 łyżek mleka
  • 3 duże jajka
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g serka naturalnego kremowego kanapkowego
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto

Ponadto:

  • około 600 g czereśni

            Sposób przyrządzania:

            Płatki migdałowe zmielić. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czereśnie umyć, oberwać szypułki, przepołowić i usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego !!!

 

Migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami.

Letnie owoce

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet