Wpisy z tagiem: brzoskwinie/morele/nektarynki

sobota, 19 marca 2016

            Z myślą o zbliżających się świętach wypróbowałam kilka przepisów na ciasta i dania na tę okazję. W gazetce "101 przepisów" ze Świata Kobiety wypróbowałam sernik na wafelkach. Spodobał mi się przepis i wzięłam się za to ciasto. Sporo pozmieniałam, ale efekt końcowy wyszedł w pełni zadowalający.  Sernik smakuje pysznie. Spód jest sztywny i kruchy, masa serowa delikatna i do tego pyszny mus brzoskwiniowy. Palce lizać! Zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam gorąco i przesyłam buziaki. 

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

 SERNIK NA WAFELKACH Z MUSEM BRZOSKWINIOWYM.

          Składniki:

Spód:

  • 125 g masła
  • 200 g wafelków kakaowych

Masa serowa:

  • 600 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 90 g cukru pudru

Mus:

  • puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa

          Sposób przyrządzania:

            W rondelku rozpuścić masło. Wafelki włożyć do worka foliowego i rozbić wałkiem do ciasta na miazgę. Wymieszać z masłem i dokładnie rozprowadzić na dnie tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzić w lodówce około 15 minut.  Galaretkę do musu brzoskwiniowego rozpuścić w 250 ml gorącej wody, ostudzić i wstawić do lodówki, aby stężała. Z drugą galaretką na masę serową postąpić tak samo, ale rozpuścić ją w 500 ml gorącej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder, serek homogenizowany i tężejącą galaretkę (tę z większą ilością wody). Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i wylać na spód z wafelków, schłodzić w lodówce. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Zmiksować razem ze stężałą galaretką na mus. Wylać na masę serową.  Sernik wstawić do lodówki i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Sernik na wafelkach z musem brzoskwiniowym.

wtorek, 03 listopada 2015

          Ostatnio jestem taka zabiegana i rozkojarzona. Ciągle o czymś zapominam. W weekend usiadłam na spokojnie i głęboko się zamyśliłam. Aż tu nagle mnie olśniło. 29 października mija rok od mojego pierwszego wpisu na blogu :-). To już minął rok kiedy podjęłam decyzję o prowadzeniu bloga kulinarnego. Sporo się od tego czasu zmieniło. Mam mniej czasu hehe, nauczyłam się robić lepsze zdjęcia (choć czasami jest ciężko ;-)), poznałam sporo osób, którzy mają taką samą pasję jak ja - lubią gotować i sprawiać radość swoim bliskim. Chciałabym te moje nowe znajomości utrzymywać i pielęgnować. Chciałabym także rozwijać swoje umiejętności kulinarne i nie wypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. 

Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie.

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 70 ml mleka 3,2%
  • 250 g masła
  • 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mleka w proszku
  • 170 g brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g nutelli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

          Sposób przyrządzania:

            Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Smacznego !!!

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet