Wpisy z tagiem: waniliowy serek homogenizowany

sobota, 11 lipca 2015

            Po wypiekach z truskawkami postanowiłam upiec ciasto z czereśniami. Czereśnie to jedne z ulubionych letnich owoców. Zwykle jadamy je w postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym albo tylko samym syropem z cukru, wody i cytryny. Tort pięknie i wspaniale prezentuje się z czereśniami polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami.

 

Tort z czereśniami.

TORT Z CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Krem:

  • 10 - 12 łyżek likieru śmietankowego z whisky lub innego albo soku z wiśni i likieru wiśniowego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • 500 g czereśni
  • 1 torebka galaretki z czarnej porzeczki lub innej w czerwonym kolorze
  • 450 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Wymieszać z żółtkami, na koniec dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i olej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wierzch wyrównać. Piec przez 30 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić i przekroić na 2 równe krążki. Blaty tortu skropić likierem śmietankowym. Żelatynę zalać około 70 ml gorącej wody, dobrze rozpuścić i ostudzić. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier, mascarpone i serek homogenizowany. Na końcu wlać ostudzoną żelatynę. Krem schłodzić w lodówce, aby lekko stężał. Placki przełożyć połową kremu, resztę masy rozsmarować na wierzchu tortu. Ciasto wstawić do lodówki. Czereśnie umyć, wydrylować i ułożyć na torcie. Lekko tężejącą galaretką polać owoce (jeśli galaretki będzie za dużo, wykorzystać tylko część). Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego !!! 

 

Tort z czereśniami.

Tort z czereśniami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet