Wpisy z tagiem: kwiaty lawendy

wtorek, 07 lipca 2015

             Niedawno wybrałam się na jagody, z myślą o tym, żeby zrobić z nich między innymi nalewkę. W tamtym roku ją robiłam i ta nalewka stała się jak na razie numerem jeden. Trochę nietypowo się ją robi, ponieważ gotuje się z jagód, wody i cukru sok, a później łączy z rozcieńczonym spirytusem. Potem zlewa się nalew do butelek i odstawia w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. Ilość cukru i spirytusu dowolnie można modyfikować, to zależy od Waszych upodobań smakowych.

Są trzy podstawowe metody sporządzania nalewek:  

  1. Surowce najpierw zalać alkoholem, a po zlaniu nalewu zasypać je cukrem. Po rozpuszczeniu cukru, uzyskany syrop wymieszać z nalewem.
  2. Owoce najpierw zasypać cukrem, po zlaniu uzyskanego syropu, owoce zalać alkoholem. Następnie uzyskany nalew wymieszać z syropem.
  3. Wszystkie składniki nalewki (surowce, alkohol, cukier, przyprawy), macerować równocześnie.

            Przeważnie robię nalewki słodkie i bardzo owocowe. W zależności jaki owoc zastosuję różną ilość cukru dodaję. Jeśli owoc jest kwaśny dodaję więcej cukru, jeśli słodszy mniej. Nalewka jagodowa jest przepyszna, wręcz powiedziałabym, że to nektar bogów :-). Do jagód bardzo pasuje lawenda, tworzą razem idealne połączenie. Teraz już wiem, że dodanie do nalewki kwiatów lawendy było super pomysłem, ponieważ lawenda bardziej podkręciła smak jagód. Ta nalewka, na pewno na stałe zagości u mnie w spiżarni. Poczęstowałam nią znajomych oraz rodzinę i byli oczarowani jej smakiem. 

 

Nalewka jagodowa z lawendą.

NALEWKA JAGODOWA Z LAWENDĄ.

          Składniki na około 2 l:

  • 1250 ml jagód
  • 900 - 1000 ml wody
  • 400 - 600 g cukru
  • 25 - 30 gałązek świeżej lawendy lub około 5 łyżeczek suszonej
  • 500 ml spirytusu

           Sposób przyrządzania:

             Jagody oczyścić, opłukać i wrzucić do garnka, dodać 800 ml wody oraz cukier. Sok z jagód zagotować, mieszać do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać lawendę i gotować na małym ogniu około 10 minut. Po ty czasie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na 24 godziny. Następnie przelać wszystko przez sitko i delikatnie wycisnąć sok. Sok przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy. Do soku wlewamy spirytus wymieszany z 200 ml wody. Wszystko wymieszać i przelać do butelek. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy, aby nalewka "przegryzła się".

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka jagodowa z lawendą.

czwartek, 02 lipca 2015

             Uwielbiam lawendę, kocham te fioletowe i pięknie pachnące kwiatki. Chciałam zrobić z nią ciasteczka i sprawdzić jak smakują. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Smak ciasteczek jest zachwycający i oryginalny. Są bardzo maślane, nie za słodkie, z delikatną nutą pomarańczy i lawendy. Powiem tak, lawenda jest tylko delikatnie wyczuwalna, nie ma, co się bać jej aromatu i warto spróbować upiec te ciastka. Dla mnie są bardzo uzależniające :-). Bardzo lubię formować małe ciasteczka rękoma i te też tak robiłam. Może nie wyglądają tak jak te ze sklepu, ale za to wkładam w to całe moje serce. Polecam Wam Kochani gorąco ten przepis! 

 Ciasteczka pomarańczowo - maślane z lawendą.

CIASTECZKA POMARAŃCZOWO - MAŚLANE Z LAWENDĄ.

          Składniki na około 50 sztuk:

  • 480 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g schłodzonego masła
  • sól
  • 1/3 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy + otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki świeżych kwiatów lawendy lub 1 łyżka suszonych

          Sposób przyrządzania:

            Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki, żółtka, cukier puder, szczyptę soli, skórkę pomarańczową oraz sok i kwiatki lawendy. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto formować, za pomocą rąk, w kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 13 - 15 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 Ciasteczka pomarańczowo - maślane z lawendą.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet