Wpisy z tagiem: masa marcepanowa

piątek, 15 maja 2015

             Zachciało mi się słodyczy i co tu zrobić? Zaglądam do szafki, szukam, przeglądam, co ja tam mam i już buzia się uśmiecha :-). Mam masę marcepanową i już wiem, co upiekę. Kruche i chrupiące ciasteczka marcepanowe, grubo oblepione cukrem brązowym, mniam. Ciasteczka są bezproblemowe, w miarę szybkie, oprócz czasu schładzania w lodówce. Czuć w nich lekki smak migdałowy. Jestem bardzo z nich zadowolona i wiem, że często będę je piec. Ciasteczka w sam raz do popołudniowej kawy albo herbaty :-). Uwaga ciastka są bardzo wciągające ;-). Zapraszam!

Przepis własny.


Kruche ciasteczka marcepanowe.

KRUCHE CIASTECZKA MARCEPANOWE.

          Składniki:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki amaretto
  • 100 g cukru pudru
  • 370 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
  • cukier brązowy do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną ma małe kawałki masę marcepanową, cukier puder, masło, jajka, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz amaretto, Ciasto zagnieść rękoma, aż będzie elastyczne i gładkie. Schłodzić w lodówce przez około 40 minut. Ciasto formować rękoma w kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć (grubość około 5 mm), z jednej strony zanurzyć w cukrze brązowym. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wierzchnia strona z cukrem) i piec przez około 10 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić na metalowej kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni, jeśli tyle wytrzymają ;-).

Smacznego !!!

 

Kruche ciasteczka marcepanowe.

wtorek, 10 marca 2015

            Przepis na ciasto migdałowe zasięgnęłam z książki "How to Be a Domestic Goddness" (Jak być domową boginią) Nigelli Lawson. Dostałam ją w prezencie i zaczęłam ją zawzięcie studiować. To ciasto jest rewelacyjne :-)! Bardzo migdałowe i marcepanowe, słodkie i do tego wilgotne, po prostu ciasto mnie powaliło swym smakiem i strukturą. Na razie to numer jeden z ciast z nutą migdałową. Wypiek jest bardzo słodki, więc udekorowałam go bitą śmietaną i malinami i to było to! Ciasto upiekłam w zwykłej tortownicy. Polecam Wam ciasto migdałowe, które jest nieskomplikowane i szybkie.

 

Ciasto migdałowe

CIASTO MIGDAŁOWE.

          Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g miękkiego marcepanu
  • 120 g drobnego cukru (oryginał 150 g)
  • 1/2 łyżeczki esencji migdałowej (1/4)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (1/4)
  • 6 dużych jajek
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

          Sposób przyrządzania:

            Masło i marcepan posiekać nożem, aby łatwiej można było utrzeć. Włożyć do miski wraz z cukrem i ucierać mikserem na puszystą masę. Dodać esencję migdałową i ekstrakt waniliowy, wymieszać ponownie i wbijać po jednym jajku, miksując za każdym razem. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, ale tylko do połączenia składników. Tortownicę z kominkiem o średnicy 26 cm nasmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do 170ºC około 40 - 50 minut. Kiedy ciasto będzie złociste i wypieczone, a patyczek wbity w środek będzie dość czysty, wyciągnąć ciasto z piekarnika i odstawić w foremce do ostygnięcia. Dowolnie udekorować.

Smacznego !!!

 

Ciasto migdałowe

 

Ciasto migdałowe

poniedziałek, 19 stycznia 2015

            W sobotę 17 stycznia byłam u Sylwii i upiekłyśmy dwa ciasta: babkę makową na białkach i roladę orzechową. Dawno razem nic nie pichciłyśmy, zawsze jedna z nas miała jakieś sprawy do załatwienia. Dziewczyny bawiły się w kuchni i rozmawiały o sprawach codziennych, a faceci grali w ping ponga, hehe. Babka makowa wyszła pyszna i wilgotna za sprawa tartych jabłek. Polana jest polewą marcepanową i z gorzkiej czekolady. Ciasto na zdjęciu jest niskie, ponieważ piekłyśmy je z 1,5 porcji w dwóch keksówkach. Przepis na babkę znalazła Sylwia i wzięła z tego bloga. W tym poście podam tylko przepis na babkę, bo roladę orzechową muszę zmodyfikować. Rolada jest za mało orzechowa i trochę sucha. Ale na pewno znajdzie się na blogu :-).

 

Babka makowa z polewą marcepanową

BABKA MAKOWA Z POLEWĄ MARCEPANOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 białek klasy M
  • 130 g cukru pudru
  • 160 g mąki tortowej
  • 160 g suchego maku
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych lub drobno pokrojonych migdałów
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka amaretto

Polewa marcepanowa:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać do masy białkowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać olej lub chłodne rozpuszczone masło, migdały, utarte na grubych oczkach jabłko oraz amaretto i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (28 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po tym czasie ostudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować polewy. Składniki polewy marcepanowej podgrzewać na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polać babkę. Gorzką czekoladę, wodę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu polać ciasto. Można babkę także posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego !!!

 

Babka makowa z polewą marcepanową

sobota, 13 grudnia 2014

            Przepyszna szarlotka z dodatkiem marcepanu w wersji świątecznej. Myślę, że eksperyment jest w pełni udany. Ciasto smakuje wyśmienicie. Słodki marcepan został przełamany kwasowością jabłek oraz konfiturą wiśniową i dobrze się uzupełniają. Polecam gorąco tę szarlotkę upiec na nadchodzące święta :-). Zapewniam, że goście będą zachwyceni. Pozdrawiam.

 

Wyborna szarlotka z marcepanem WYBORNA SZARLOTKA Z MARCEPANEM.

          Składniki:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 150 g masła

Nadzienie:

  • 200 g konfitury wiśniowej
  • 600 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wierzch:

  • 200 g masy marcepanowej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 30 g mąki pszennej
  • 100 ml śmietany kremówki

          Sposób przyrządzania:

            Składniki ciasta kruchego połączyć ze sobą i szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Masło utrzeć z masą marcepanową i cukrem. Dodać jajka i śmietanę, na końcu wsypać mąkę. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na paski. Skropić sokiem z cytryny. Ciasto kruche wyciągnąć z lodówki. Blachę nasmarować tłuszczem, następnie rozłożyć na niej ciasto, lekko dociskając rękoma. Ponakłuwać widelcem.  Wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez około 8 - 9 minut. Podpieczony spód posmarować konfiturą wiśniową i położyć jabłka. Na wierzch rozłożyć ciasto z masą marcepanową. Piec w tej samej temperaturze 190ºC przez około 25 - 30 minut. W razie potrzeby, gdy wierzch będzie się mocno rumienił przykryć folią aluminiową. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Wyborna szarlotka z marcepanem

poniedziałek, 08 grudnia 2014

            Sękacz (dziad, bankuch,kołacz) to ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Tradycyjne ciasto tatarskie, popularne na terenach dawnych Kresów Wschodnich, w dzisiejszej Polsce regionalna specjalność Podlasia. Gotowy sękacz wyglądem przypomina ścięty pień drzewa, a w przekroju podobny jest do słojów w pniu. W czasie polewania rożna tworzą się grubsze warstwy jasnego ciasta i cieńsze warstwy już spieczonego ciasta. W czasie pieczenia, obracając rożnem, spływający nadmiar ciasta tworzy sople. Gotowy sękacz może być polany czekoladą lub lukrem. Sękacz można upiec w piekarniku, choć nie będzie miał oryginalnego kształtu, to i tak będzie pyszny. Podstawowe składniki to: masło, jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i mąka. Dodatkami mogą być: masa marcepanowa, zmielone migdały, rum, skórka pomarańczowa czy cytrynowa. Ja urozmaiciłam sękacz masą marcepanową. Przepis wzięłam stąd. Sękacz jest prostym, ale pracochłonnym ciastem, gdyż trzeba pilnować czasu pieczenia kolejnych warstw. Bardzo mi zasmakował i chcę go upiec na święta, ale jeszcze z innymi dodatkami. Ciasto polałam tylko połową polewy, bo zbyt jej duża ilość zaburzyła smak ciasta i tak napisałam w opisie. Moim zdaniem sękacz będzie bardziej wyrazisty, jeśli posypie się go cukrem pudrem lub poleje lukrem. Te ciasto piekłyśmy razem z Sylwią. Usiadłyśmy na podłodze na poduszkach i pilnowałyśmy ciasta hehe.


Sękacz

SĘKACZ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 150 g masy marcepanowej
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub  2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią
  • szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Polewa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mleka

          Sposób przyrządzania:

            Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Potem dodać pokrojoną na malutkie kawałeczki masę marcepanową. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Zmieszać obie mąki i dodawać po jednej łyżce, miksując na najniższych obrotach miksera. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier. Ubite białka przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 220º C. Nałożyć około 3 łyżki ciasta i rozsmarować na dnie tortownicy . Piec w nagrzanym piekarniku około 3 - 4 minuty na środkowym poziomie piekarnika. Ciasto szybko się rumieni i najlepiej nie spuszczać go z oka. Formę wyłożyć z piekarnika i nałożyć kolejne 3 łyżki ciasta, rozsmarować i piec kolejne 3 - 4 minuty. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi około 9 - 10 warstw. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.

Smacznego !!! 


Sękacz

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet