Wpisy z tagiem: fasola szparagowa

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

            Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 250 g piersi z indyka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z indyka pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Umyć fasolkę szparagową, odciąć końcówki, przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć piersi z indyka, zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować przez 10 - 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

wtorek, 16 sierpnia 2016

             Wiosna i lato to pory roku kiedy dostępnych jest dużo młodych warzyw. Można je łączyć z delikatnym mięsem. Ja często tak robię. Jak gotuję jakąś potrawę, to mięsa nie jest za dużo, po kawałku dla każdego. Ale warzyw musi być cała góra :). W weekend przyrządziłam piersi kurczaka z warzywami. Całość piekłam w folii. Danie wyszło naprawdę pyszne, mięso soczyste i aromatyczne. Warzywa idealnie się upiekły i doskonale smakowały z mięsem. Taką pierś kurczaka z warzywami podać można z pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną, pyszny i szybki obiad gotowy. Zapraszam!

 

Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii.

PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII.

          Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (500 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 120 g żółtej fasolki szparagowej

Marynata:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżka ziół dalmatyńskich

          Sposób przyrządzania:

            Fasolkę szparagową umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Piersi kurczaka oczyścić, polać połową marynaty, dokładnie natrzeć i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Czosnek obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotować 2 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można było owinąć jedną pierś z warzywami. Każdą pierś z kurczaka ułożyć na folii, rozłożyć marchewkę, podgotowaną fasolkę, czerwoną paprykę, cebulę i czosnek. Warzywka skropić pozostałą marynatą (można też warzywa zmieszać razem z marynatą i rozłożyć na piersi z kurczaka). Boki folii złożyć tak, aby obejmowały szczelnie piersi kurczaka z warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii.

piątek, 22 lipca 2016

              W tym tygodniu  zrobiłam trochę przetworów i jeszcze czeka na mnie cukinia. Znając siebie to coś jeszcze wymyślę :). Kilka nowych przepisów już wypróbowałam, jak będą ok, to na pewno z Wami się nimi podzielę. Zamroziłam też spore ilości fasolki szparagowej. Trzeba będzie szybko ją zjeść, bo już mi miejsca zaczyna brakować w zamrażalniku :). Część fasolki na bieżąco zużywam. Wymyśliłam takie oto risotto właśnie z zieloną fasolką szparagową i groszkiem mrożonym, bo nie miałam akurat dostępu do świeżego. Bardzo lubię risotto z różnymi warzywami i dodatkami. Danie smakowało wyjątkowo pysznie. Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. 

 

Zielone risotto z groszkiem i fasolką.

ZIELONE RISOTTO Z GROSZKIEM I FASOLKĄ.

          Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 100 ml wina białego wytrawnego
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 200 ml wody z gotowania warzyw
  • 100 ml gorącego bulionu
  • 1 łyżka oleju
  • 4 dymki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Fasolkę szparagową oczyścić, umyć i odciąć końcówki. Do garnka wlać wodę, dodać cukru i soli, zagotować. Wrzucić fasolkę i od zagotowania wody, gotować 7 - 8 minut, odcedzić. W tej samej wodzie ugotować mrożony groszek (3 - 4 minuty od zagotowania). Cebule dymki wraz z częścią szczypiorku oczyścić i pokroić w krążki. Czosnek obrać i pokroić na drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulkę, zrumienić, dodać czosnek, przesmażyć. po chwili dodać opłukany i osączony ryż, znowu przesmażyć. Wlać wytrawne białe wino, gotować dopóki alkohol nie wyparuje. Ryż zalać gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa i bulionem. Gotować na średnim ogniu do miękkości około 20 - 25 minut. Odcedzoną zieloną fasolkę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić wszystkie warzywa do ryżu, przemieszać. Dodać masło i doprawić risotto do smaku solą i pieprzem czarnym.

Smacznego !!!

 

Zielone risotto z groszkiem i fasolką.

poniedziałek, 11 lipca 2016

            Dostałam od koleżanki sporo zielonej fasolki szparagowej. W domu miałam żółtą. To część kolorowej fasolki ugotowałam i podsmażyłam razem z papryczką chili, czosnkiem i sezamem. Całość posypałam dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Danie smakowało pysznie. Taka fasolka może być serwowana jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu. Zapraszam i polecam!

 

Kolorowa fasolka szparagowa z papryką chili, czosnkiem i sezamem.

KOLOROWA FASOLKA SZPARAGOWA Z PAPRYKĄ CHILI, CZOSNKIEM I SEZAMEM.

          Składniki:

  • 400 g fasolki szparagowej żółtej
  • 400 g fasolki szparagowej zielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 papryczki chili
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • cukier
  • opcjonalnie cheddar lub parmezan

           Sposób przyrządzania:

             Fasolkę oczyścić, odciąć końcówki, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka z zimną wodą, dodać sól i cukier. Zagotować i od tego momentu gotować około 7 - 8 minut. Całość przelać na sito i zahartować zimną wodą. Rozgrzać patelnię i uprażyć na suchej sezam, przesypać do miseczki. Czosnek obrać i posiekać na drobno. Papryczkę chili przekroić, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i papryczkę chili, chwilkę przesmażyć, wrzucić osączoną fasolkę i smażyć 2 - 3 minuty. Na końcu wsypać sezam i posypać posiekaną natką pietruszki, wszystko delikatnie przemieszać. Przyprawić do smaku solą. Podawać na ciepło jako jarzynkę do obiadu lub samodzielne danie. Fasolkę można także posypać startym parmezanem lub cheddarem.

Smacznego !!!

 

Kolorowa fasolka szparagowa z papryką chili, czosnkiem i sezamem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet