Wpisy z tagiem: truskawki

piątek, 03 czerwca 2016

             Przeglądając gazetki kulinarne zauważyłam sporo przepisów wartych uwagi. W tym przepis na ciasto ucierane z białą czekoladą. Oczywiście go zmodyfikowałam według moich upodobań. Pomyślałam sobie, że to będzie spód mojego ciasta. Na to chciałam krem z bitej śmietany, ale nie taki typowy. Wymyśliłam krem ze śmietany kremówki, bitej śmietany w proszku i kwaśnej śmietany. I to był bardzo dobry pomysł, krem jest świetny. Bardzo mi smakował i na pewno wykorzystam go do innych moich wypieków. Na krem ułożyłam słodziutkie truskaweczki. Ciacho jest bardzo pyszne, spód lekko wilgotny, delikatnie kwaśny krem śmietanowy i pyszne nasze polskie truskawki. Niebo w gębie!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

CIASTO Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Ponadto!

  • około 350 g truskawek

          Sposób przyrządzania:

            Wanilię przeciąć na pół i wydrążyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać posiekaną białą czekoladę i kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać partiami do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 30 - 40 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać partiami bitą śmietanę w proszku. Całość delikatnie połączyć z kwaśną śmietaną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Na nim ułożyć pokrojone truskawki.

Smacznego !!!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

środa, 01 czerwca 2016

            W długi weekend kupiłam trochę truskawek z myślą o upieczeniu ciasta oraz przygotowania z nich pysznej sangrii. Po raz pierwszy sangrię przygotowałam w zeszłym roku i tak bardzo mi zasmakowała, że w lato od czasu do czasu robię ją na weekend. Świetnie nadaje się na babskie spotkania i imprezy z przyjaciółmi :). Do tego napoju użyłam wina białego półsłodkiego, rumu i martini bianco. Oprócz truskawek wrzuciłam maliny i plasterki limonki. Moja sangria ma tylko kilka składników, ale można jeszcze dodać innych owoców, wlać sok pomarańczowy, dodać mirindę itp. Każdy może stworzyć własną wersję tego pysznego hiszpańskiego napoju. Taka sangria idealnie smakuje w letnie i gorące dni. 

 

Sangria z truskawkami i malinami.

SANGRIA Z TRUSKAWKAMI I MALINAMI.

          Składniki:

  • 750 ml półsłodkiego białego wina
  • 400 ml martini bianco
  • 100 ml rumu
  • 300 g truskawek
  • 2 limonki
  • 150 g malin
  • 1 - 2 łyżki miodu
  • garść listków mięty

          Sposób przyrządzania:

            Truskawki umyć i odszypułkować. W dużym dzbanku połączyć truskawki z malinami i wymieszać z miodem. Odstawić na kilka minut, aż owoce wchłoną miód. Limonki dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i pokroić na plasterki. Dodać do pozostałych owoców wraz z półsłodkim białym winem, rumem i martini bianco. Schłodzić w lodówce. Podawać mocno schłodzoną lub z lodem oraz listkami mięty.

Smacznego !!!

 

Sangria z truskawkami i malinami.

sobota, 27 czerwca 2015

            W tamtym roku robiłam likier truskawkowy na brandy i bardzo odpowiadał mi smak, a kolor trunku był obłędny. Teraz postanowiłam zrobić mocniejszy trunek w postaci nalewki. Miałam sporą ilość truskawek, alkohol, dołożyłam kardamon oraz wanilię i wyszła cudowna nalewka truskawkowa. Kardamon nadał jej intrygujący i korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę cytrusów i pieprzu. Ilość składników, a szczególnie cukru można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Mam nadzieję, że po kilku miesiącach będzie smakować jeszcze lepiej oraz doskonale rozgrzeje w zimne i pochmurne dni. Taki trunek doskonale sprawdzi się też jako wyjątkowy prezent. Polecam serdecznie!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.  NALEWKA TRUSKAWKOWA Z KARDAMONEM I WANILIĄ.

          Składniki na około 1,5 l:

  • 1200 g dojrzałych truskawek 
  • 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 1 szklanka przegotowanej wody lub źródlanej
  • 2 - 3 ziarna kardamonu
  • 1 laska wanilii

          Sposób przyrządzania:

            Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, odszypułkować. Przełożyć do dużego słoja, przesypując warstwy cukrem. Ostawić na 24 godziny w słoneczne miejsce. Po tym czasie dołożyć kardamon i pokrojoną wanilię oraz zalać spirytusem wymieszanym z 1 szklanką przegotowanej, zimnej wody. Zamknąć szczelnie słój, delikatnie nim potrząsnąć i odstawić na 3 - 4 tygodni w chłodne i ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił i smaki dobrze się wymieszały. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i dobrze zamknąć, Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.

środa, 24 czerwca 2015

          Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę.

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 1 opakowanie śnieżki 
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • 100 g wiórków kokosowych
  •  około 420 g truskawek
  • płatki migdałowe do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić ją w tej ściereczce do ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek.

Smacznego !!!

 

Rolada Rafaello z truskawkami.

wtorek, 16 czerwca 2015

            Niedługo pierwszy dzień lata i wakacje. Dni są coraz cieplejsze i bardziej słoneczne. Choć dziś słońce postanowiło zastrajkować, to ja się nie poddałam tej złej aurze i na polepszenie humoru zrobiłam lody. Odkurzyłam swoją maszynę do lodów i ukręciłam pyszne oraz kremowe lody truskawkowe polane syropem z truskawek. Lody nie są słodkie, tylko lekko kwaśne, ale dodatek syropu truskawkowego dodał im trochę słodyczy. Ilość cukru można dostosować do swoich upodobań. Zapraszam Was na tę pyszną, lodową ucztę, mniam :-).

 

Kremowe lody truskawkowe.

KREMOWE LODY TRUSKAWKOWE.

          Składniki:

  • 600 g dojrzałych truskawek
  • 90 g brązowego cukru
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

           Sposób przyrządzania:

             Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć truskawki wraz z cukrem brązowym. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Po schłodzeniu truskawki osączyć (syrop zostawić do dekoracji) i zmiksować blenderem na mus. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, ekstrakt waniliowy oraz mus z truskawek. Całość przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Można też schodzoną mieszankę lodową przelać do pojemnika, włożyć do zamrażalki i co jakiś czas mieszać, aby nie wytworzyły się kryształki lodu i by lody były bardziej puszyste. Kremowe lody można podać z bezami i polać syropem z truskawek.

Smacznego !!!

 

Kremowe lody truskawkowe.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet