Wpisy z tagiem: jagody

poniedziałek, 01 sierpnia 2016

            Jagódki już podobno się kończą... szkoda. Upiekłam z nimi zawijańce z dodatkiem posiekanych orzechów nerkowca. Ciastka są kruche i smakują naprawdę super. Polałam je lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i soku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują. On na słodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec także z innymi owocami np. porzeczkami lub śliwkami. Samo ciasto trochę sprawia trudności przy zwijaniu rolady, ale tym się nie przejmujcie, nie muszą wyglądać idealnie, ważne żeby smakowały ;).

 

Kruche zawijańce z jagodami.

KRUCHE ZAWIJAŃCE Z JAGODAMI.

          Składniki na 14 - 15 sztuk:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 150 g jagód
  • 30 g posiekanych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pozostałe składniki, całość zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez około 1,5 godziny. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na stolnicy (delikatnie posypanej mąką) na prostokąt o grubości około 8 mm. Jagody rozłożyć na cieście, posypać posiekanymi orzechami nerkowca i ciasno zwinąć roladę. Pokroić na około 2 cm plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć na kratkę i ostudzić. Po ostygnięciu polać lukrem.

Smacznego !!!

 

Kruche zawijańce z jagodami.

środa, 20 lipca 2016

            Jagódki, jagódki jak ja je uwielbiam. Te leśne owoce są tak wdzięczne, że każdy deser czy wypiek będzie smakował pysznie. Jak już Wam wspominałam miałam w planach jeszcze wypróbować przepisy z tymi owocami. W ostatni weekend zrobiłam szybki deser a'la tiramisu. Biszkopty nasączyłam cappuccino, zamiast kawą rozpuszczalną. Przyznam się szczerze, że desery i wypieki kawowe nie za bardzo mi smakują, może przez to, że nie piję kawy, dlatego biszkopty nasączyłam cappuccino z dodatkiem amaretto. Deser smakował pysznie. Radzę Wam zrobić w mniejszych pucharkach, bo deser jest syty :). Polecam!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

DESER A'LA TIRAMISU Z JAGODAMI.

          Składniki na 3 duże porcje lub 4 małe:

  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły się".

Smacznego !!!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

środa, 13 lipca 2016

            Ze znajomymi wybrałam się na jagody, to już drugi raz. Z pierwszej partii zrobiłam nalewkę jagodową, trochę zamroziłam, a resztę dałam rodzinie. Drugą partię znowu rozdzieliłam między rodziną i zaplanowałam wykorzystać jagody do wypieków. Pierwszy przepis jaki Wam prezentuję to ciasto cytrynowe z jagodami. Ciasto jest na oleju i zawiera nietypowy składnik, jakim jest woda gazowana. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje REWELACYJNIE, jest puszyste, delikatne i wilgotne. Jestem oczarowana tym ciastem, tak mało wysiłku ono wymaga, a smakuje tak pysznie, że odruchowo sięga się po następny kawałek :).Polecam gorąco to ciacho!

 

Ciasto cytrynowe z jagodami.

CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI.

          Składniki:

  • 225 ml oleju
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g jagód
  • 200 ml wody gazowanej

          Sposób przyrządzania:

            Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wlewać powoli olej. Dodawać na przemian przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto wylać na blachę (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypać jagodami i delikatnie wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 45 - 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać lukrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto cytrynowe z jagodami.

niedziela, 19 lipca 2015

          Pogoda dopisała w ten weekend, nie za bardzo chciało mi się siedzieć w kuchni i gotować albo piec. Wolałam ten czas spędzić na powietrzu. Postanowiłam upiec szybkie ciasto. Jest proste i bardzo pyszne. Bazę stanowi ciasto ucierane, które za sprawą maślanki jest mięciutkie i delikatne. Nadzienie to jagody i konfitura jagodowa z anyżem mojego wykonania. Na to chrupiąca kruszonka kokosowa. Całość smakowała bosko. Takie proste i szybkie ciasto, a jakie smaczne. Niewiele pracy, niewiele wysiłku, a efekt w pełni zadowalający. Zapraszam serdecznie do upieczenia tego ciasta.

 

Ciasto jagodowe z kruszonką kokosową.

CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml maślanki w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

Kokosowa kruszonka:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 80 g masła

           Sposób przyrządzania:

             Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masę stopniowo zmiksować z jajkami. Następnie porcjami dodawać maślankę oraz mąkę wymieszaną z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając. Ciasto wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x24 cm. Posmarować konfiturą jagodową z anyżem, a następnie ułożyć oczyszczone, umyte i osuszone jagody. Z wiórków kokosowych, mąki, masła i cukru pudru zrobić kruszonkę, po czym posypać nią ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 - 45 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto jagodowe z kruszonką kokosową.

środa, 15 lipca 2015

            Dziś mam dla Was przepyszny chłodny napój. Koktajle to szybka i prosta forma deseru na letnie dni. Do koktajlu dodałam samych pysznych smakołyków: jagody, lody waniliowe i mleko. Z tej mieszanki powstał orzeźwiający koktajl w pięknym kolorze. Wiem trochę za zimno, ale już niedługo znów ma się ocieplić :-). Ten napój wspaniale się sprawdzi w słoneczne i ciepłe dni.

 

Jagodowo - waniliowy koktajl.

JAGODOWO - WANILIOWY KOKTAJL.

          Składniki na 2-3 porcje:

  • 400 g jagód
  • 6 kulek lodów waniliowych
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie

          Sposób przyrządzania:

            Jagody przebrać, krótko opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem. Purée przecedzić przez sito. Lody, zimne mleko oraz owoce połączyć i zmiksować. Przelać do szklanek i od razu podawać.

Smacznego !!!

 

Jagodowo - waniliowy koktajl.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet