Wpisy z tagiem: wiśnie w syropie

środa, 01 kwietnia 2015

            Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc mam dla Was propozycję na ciasto, które zachwyciło sporą grupę znajomych. Jest to mazurek bakaliowy z polewą kakaową. Mazurek jest na cieście półkruchym, które jest lekko kruche i delikatne. Na ciasto wyłożyłam sporo bakalii i polałam pyszną, lekko klejącą polewą. Ciasto smakuje wyśmienicie! Połączenie delikatnie kwaskowych bakalii ze słodką polewą sprawiło, że ciasto jest idealnie wyważone smakowo. Wiśnie i namoczone wcześniej żurawina oraz rodzynki dodały wilgotności mazurkowi. Polecam Wam bardzo mocno ten przepis!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

MAZUREK BAKALIOWY Z POLEWĄ KAKAOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • około 230 g osączonych wypestkowanych wiśni ze słoika

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

          Sposób przyrządzania:

            Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące lekko podsypać mąką). Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większy kawałek rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Zdjąć wierzchni papier i przełożyć ciasto razem ze spodnim papierem do blaszki o wymiarach 36 x 24 cm.  Z mniejszego kawałka uformować wałeczki i wyłożyć ozdobnie boki mazurka. Nakłuć widelcem ciasto, wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piec około 20 - 25 minut. Wystudzić ciasto. Rodzynki i żurawinę przelać gorącą wodą, chwilę potrzymać we wrzątku i osączyć. Wiśnie osączyć z soku. Bakalie wyłożyć na upieczony spód. Margarynę włożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać, aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wlać wodę. Mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą udekorować mazurka i posypać posiekanymi migdałami.

Smacznego !!!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

czwartek, 05 lutego 2015

          Boski deser na Walentynki mam Wam do zaoferowania. Składników jest niedużo, ale efekt jest powalający. Taki deser nie wymaga dużo pracy. Po pysznej romantycznej kolacji to będzie rozkosz dla podniebienia. A jak podkręci atmosferę! Można go podawać od razu, albo schłodzić w lodówce, wtedy smakuje jeszcze bardziej. Wiśnie można zastąpić innymi owocami np. malinami. Dodatek mojego ulubionego amaretto wzbogaca smak o nutę migdałową, Spróbujcie koniecznie skosztować ten krem!

 

Krem z białej czekolady z wiśniami

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z WIŚNIAMI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 100 g czekolady białej
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • słoik wiśni w syropie
  • 3 łyżki likieru amaretto
  • starta gorzka czekolada do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

            Wiśnie odsączyć na sitku. Białą czekoladę włożyć do metalowej lub szklanej miski i rozpuścić w kąpieli wodnej na niewielkim ogniu. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do ostudzonej czekolady dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać, ale tylko do połączenia składników ( masa może się zważyć), na końcu dodać amaretto. Połowę kremu przełożyć do pucharków, na to ułożyć wiśnie. Udekorować resztą kremu za pomocą rękawa cukierniczego. Zetrzeć gorzką czekoladę i posypać deser. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego !!!

 

Krem z białej czekolady z wiśniami

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet