Wpisy z tagiem: winny czerwony ocet

wtorek, 03 lutego 2015

          Bardzo lubię polędwiczki, ponieważ jest to delikatne i miękkie mięso, które rozpływa się w ustach. Przyrządza się je szybko. Polędwiczki w sosie własnym z ziołami są po prostu pyszne. Dzięki marynacie mięso jest jeszcze bardziej kruche. Polecam ten przepis serdecznie!

 

Polędwiczki w ostrej i ziołowej marynacie.

 POLĘDWICZKI W OSTREJ I ZIOŁOWEJ MARYNACIE.

          Składniki:

  • 1 polędwiczka około 500 g
  • sól 

Marynata:

  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku 
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Przyrządzić marynatę. Wymieszać olej z czerwonym octem winnym i musztardą, przyprawić pieprzem, dodać zieleninę i drobno pokrojoną papryczkę chili. Polędwiczkę opłukać, osuszyć i oczyścić z błon. Mięso pokroić na plastry o grubości około 2 cm i lekko rozgnieść dłonią. Włożyć polędwiczki do marynaty i macerować co najmniej pół godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie smażyć na patelni około 1 minuty z każdej strony. Podlać gorącą wodą i gotować około 30 minut. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sos można zagęścić mąką i dodać słodkiej śmietany. Podawać z ziemniakami pieczonymi lub z wody albo kaszą oraz ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Polędwiczki w ostrej i ziołowej marynacie.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet