Wpisy z tagiem: kwaśna śmietana 18%

piątek, 02 września 2016

            Dawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! 

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki pszennej 650
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa śmietanowa:

Ponadto:

  • 750 g śliwek

Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta):

  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Dodać żółtko, masło i kwaśną śmietanę, wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (24x28) dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 15 minut. Wyciągnąć spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

piątek, 03 czerwca 2016

             Przeglądając gazetki kulinarne zauważyłam sporo przepisów wartych uwagi. W tym przepis na ciasto ucierane z białą czekoladą. Oczywiście go zmodyfikowałam według moich upodobań. Pomyślałam sobie, że to będzie spód mojego ciasta. Na to chciałam krem z bitej śmietany, ale nie taki typowy. Wymyśliłam krem ze śmietany kremówki, bitej śmietany w proszku i kwaśnej śmietany. I to był bardzo dobry pomysł, krem jest świetny. Bardzo mi smakował i na pewno wykorzystam go do innych moich wypieków. Na krem ułożyłam słodziutkie truskaweczki. Ciacho jest bardzo pyszne, spód lekko wilgotny, delikatnie kwaśny krem śmietanowy i pyszne nasze polskie truskawki. Niebo w gębie!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

CIASTO Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z KREMEM I TRUSKAWKAMI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 100 g posiekanej białej czekolady
  • laska wanilii
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej tortowej

Krem:

  • 400 g śmietany kremówki 30%
  • 3 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 300 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

Ponadto!

  • około 350 g truskawek

          Sposób przyrządzania:

            Wanilię przeciąć na pół i wydrążyć. Miękkie masło utrzeć z cukrem i ziarenkami wanilii. Dodać posiekaną białą czekoladę i kolejno po jednym jajku, ciągle ucierając. Mąkę tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać partiami do masy, dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec około 30 - 40 minut. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać partiami bitą śmietanę w proszku. Całość delikatnie połączyć z kwaśną śmietaną. Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Na nim ułożyć pokrojone truskawki.

Smacznego !!!

 

Ciasto z białej czekolady z kremem i truskawkami.

poniedziałek, 01 lutego 2016

          Co roku, jeśli czas mi na to pozwoli, staram się w tłusty czwartek albo przed tym dniem piec jakieś faworki lub pączki, aby zakończyć karnawał. W tym roku postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie i chce w tłusty czwartek zaszaleć, to te faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też są pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-).

 

Maślane pieczone faworki.

MAŚLANE PIECZONE FAWORKI.

          Składniki około 50 sztuk.

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

          Sposób przyrządzania:

            Żółtka wymieszać z solą, cukrem waniliowym i kwaśną śmietaną. Dodać przesianą mąkę, spirytus, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, na koniec wybić dobrze wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza albo przepuścić 2 - 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy jak najcieniej, wykrawać paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 -12 minut. Gotowe, gorące faworki posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym (zmielonym w młynku).

Smacznego !!!

 

Maślane pieczone faworki.

piątek, 27 marca 2015

            Przygotowując marmoladę pomarańczową zastanawiałam się, do czego by ją wykorzystać? Wpadłam na pomysł, że upiekę rogaliki z tą marmoladą. I to było to! Rogaliki są kruche i maślane w smaku, co tu dużo pisać są obłędne :-). Polukrowałam ich polewą z cukru pudru i soku pomarańczowego, co jeszcze bardziej podkręciło pomarańczowy smak. Przepis na ciasto wzięłam z książki Elinor Klivans pt. "Ciasteczka", ale trochę zmodyfikowany. 

Rogaliki z marmoladą pomarańczową.

ROGALIKI Z MARMOLADĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 400 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 60 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g serka śmietankowego w temperaturze pokojowej (mascarpone)
  • 300 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • marmolada pomarańczowa (przepis tutaj)

          Sposób przyrządzania:

            Do dużej miski wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać ser i zamieszać, po chwili dodać pokrojone na kawałki masło i zagnieść ciasto. Na końcu dodać śmietanę kwaśną i esencję waniliową, szybko zagnieść i uformować ciasto w kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 45 minut. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować na krążek o średnicy 25 cm i pokroić na trójkąty ( resztę ciasta trzymać w lodówce). Na każdy trójkąt ułożyć około 1/2 łyżeczki marmolady. Zaczynając od podstawy  ciasno zrolować każdy trójkąt i nadać kształt rogalika. Uformować rogaliki z trzech pozostałych części ciasta i rozłożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach co 2,5 cm. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 18 minut, aż rogaliki się zrumienią. Upieczone rogaliki odstawić w blachach na 5 minut, a następnie przenieść na metalową kratkę. Dowolnie udekorować. Rogaliki ułożone w szczelnie zamkniętym pojemniku można przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni.

Smacznego !!!

 

Rogaliki z marmoladą pomarańczową.

piątek, 30 stycznia 2015

          Faworki, chrust, chruściki - to słodkie ciasteczka, smażone przeważnie w karnawale i na pewno w tłusty czwartek, który przypada w tym roku 12 lutego. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. W moim życiu faworki piekłam chyba tylko ze dwa razy, więc nie mam doświadczenia w ich robieniu, ale myślę, że zdałam ;). Praktyka czyni mistrza, im więcej faworków wypieczonych, tym będą one bliskie ideału. Choć ciasto na faworki powinno być cienko rozwałkowane ja część faworków zrobiłam z grubszego ciasta, takie też lubię :-). Oto przepis na moje faworki.

 

Kruche faworki.

KRUCHE FAWORKI.

          Składniki na 2 duże talerze:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • olej i smalec do smażenia 
  • cukier poder do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, smalec, masło, żółtka, startą skórkę z cytryny, kwaśną śmietanę oraz rum, wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnice i dokładnie zagnieść rękoma i bić wałkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza. Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować bardzo cienko i wykrawać nożem paski wielkości około 3 x 10 cm, nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewinąć przez nacięcie. W sporym garnku rozgrzać olej i smalec (może być też frytkownica, temperatura pieczenia 190º). Faworki kłaść na gorący tłuszcz najlepiej małymi porcjami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Faworki wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, chwilę przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Kruche faworki.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet