Wpisy z tagiem: cebula szalotka

poniedziałek, 21 listopada 2016

            Na śniadanie chciałam zrobić coś zupełnie innego niż kanapki. Często piekę też grzanki w piekarniku. Nie zawsze jednak mam czas, aby z rana stać w kuchni, szczególnie gdy bardzo wcześnie muszę wstać do pracy. Takie obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo sycące i smakowało bardzo pysznie. Polecam!

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

JAJKA SADZONE NA WARZYWNEJ PIERZYNCE.

          Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę i cukinię, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołami prowansalskimi i smażyć całość przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Wrzucić jajka na wierzch, starając się zachować między nimi odległość. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Podawać z domowym pieczywem. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego !!! 

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

poniedziałek, 17 października 2016

            Dostałam tanią paprykę czerwoną i kupiłam sporą jej ilość. Co roku robię z niej pastę paprykową, marynuję w zalewie octowej. Obowiązkowo kilka razy muszę ugotować z niej zupę krem :). W tym roku zrobiłam dodatkowo ketchup paprykowy. Ketchup smakuje świetnie. Można nim posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!

 

Ketchup paprykowy.

KETCHUP PAPRYKOWY.

          Składniki:

  • 1500 g czerwonej papryki
  • 300 g cebuli szalotki
  • 300 g jabłek
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 2 liście laurowe
  • 200 ml octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 80 g cukru
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 1000 ml wody

           Sposób przyrządzania:

             Paprykę przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i osuszyć. Ułożyć, skórką do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 30 - 35 minut. Blachę wystawić z piekarnika i lekko przestudzić papryki, jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Szalotki obrać i pokroić na bardzo drobno. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Obrane papryki, jabłka, papryczkę chili i szalotki przełożyć do dużego garnka. Do woreczka z gazy przełożyć ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu i goździki, dodać do warzyw, wlać wodę. Całość zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia na małym ogniu 25 minut, Ostudzić, wyciągnąć liście laurowe oraz woreczek z przyprawami i przetrzeć przez sito. Dodać ocet, cukier i sól, gotować około 1,5 godziny, aż połowa płynu odparuje. Przyprawić ostrą i słodką papryką, pieprzem czarnym i ponownie zmiksować. Postawić na ogień i dodać przecier pomidorowy, gotować jeszcze 10 minut. Ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut. Wyszło mi 6 słoiczków widocznych na zdjęciu.

Smacznego !!!

 

Ketchup paprykowy.

poniedziałek, 03 października 2016

            Weekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej czasu, to często się spotykałyśmy i razem coś pichciłyśmy. Zawsze upiekłyśmy ciacho i coś pysznego zrobiłyśmy na kolację, oczywiście pogadałyśmy też :). Część czerwonej papryki już spożytkowałam. Dwie wzięłam do obiadu. W niedzielę zrobiłam podudzia z ryżem i papryką czerwoną. Mięso najpierw podsmażyłam, później ułożyłam je na ryżu z warzywami, podlanym bulionem i gotowałam na małym ogniu, aż do miękkości. Całość smakowała bardzo pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam!

 

Podudzia z ryżem i papryką czerwoną.

PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ.

          Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 600 ml gorącego bulionu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz czarny
  • sól
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Podudzia z kurczaka obsmażyć na oleju i odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć 2 minuty pokrojoną cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać ryż i pokrojoną czerwoną paprykę, całość zalać gorącym bulionem, tak aby ryż był całkowicie zakryty. Na wierzchu ułożyć podudzia z kurczaka, Oprószyć pieprzem czarnym i ziołami prowansalskimi. Przykryć i gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Na końcu w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem czarnym. 

Smacznego !!!

 

Podudzia z ryżem i papryką czerwoną.

poniedziałek, 06 czerwca 2016

            W weekend poszalałam trochę i wypróbowałam parę nowych przepisów. Niektóre są do poprawy, ale na pewno się nimi z Wami podzielę. Dostałam od znajomej sporo młodej botwinki i zrobiłam kilka potraw z jej użyciem, które Wam opublikuję. Część oczywiście zamroziłam, będzie na przyszłość :). Pierwszy przepis jaki Wam zaprezentuję to jajecznica z botwinką, banalnie proste danie, a jakie pyszne. Pierwszy raz robiłam i wiem, że nie ostatni, mniam:). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

 

Jajecznica z botwinką.

JAJECZNICA Z BOTWINKĄ.

          Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • pęczek botwinki bez buraczków
  • 2 cebule szalotki
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 4 - 5 łyżek masła
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W dużej misce rozbić jajka, przyprawić solą i pieprzem ziołowym i czarnym, rozbełtać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć i dodać najpierw łodyżki z botwinki i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone liście i jeszcze chwilę dusić. Do podsmażonej cebulki i botwinki dodać 4 łyżki posiekanego szczypiorku, a po chwili wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu, gdy jajecznica się zetnie. Podawać posypaną szczypiorkiem i ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Jajecznica z botwinką.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

            Mizerię każdy pewnie z Was zna. I każdy ma ulubiony na nią przepis. Moja mama, gdy w lato były ogórki, to często robiła ją na obiad w formie chłodnika z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką. Dodawała do niej słodką śmietankę, trochę octu i cukru. Zazwyczaj koperkiem posypane były ziemniaki. To były pyszne obiady... Ja też czasami robię taką mizerię, choć częściej przygotowuję ją w wersji light. Do podstawowych składników dodaję jogurt grecki lub naturalny albo oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny. I przeważnie stanowi ona dodatek w formie surówki do obiadu. Ja przygotowałam mizerię w dwóch wersjach, która będzie Wam bardziej odpowiadać, to już sami zdecydujecie, a może zrobicie obie naraz? Polecam serdecznie!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

MIZERIA LIGHT W DWÓCH WERSJACH.

          Składniki:

  • 2 długie ogórki szklarniowe lub 3 gruntowe
  • pęczek koperku
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Ogórki dobrze umyć, osuszyć, pokroić w półplasterki. Cebulę szalotkę obrać i cienko poszatkować. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wymieszać w salaterce ogórki razem z cebulką i czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na kilka minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, wymieszać i rozdzielić mizerię na 2 salaterki. Do jednej dodać jogurt naturalny lub grecki, a do drugiej oliwę z oliwek lub olej i sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Podawać do dań obiadowych.

Smacznego !!!

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

 

Mizeria light w dwóch wersjach.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet