Wpisy z tagiem: mąka pszenna 650

poniedziałek, 12 stycznia 2015

            Bardzo dobry chlebek, który można jeść codziennie, tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Po upieczeniu jest miękki i taki pyszny. Najlepiej smakuje z masłem. Ja jak nie upiekę sobie chleba to jestem chora, hehe. Lubię piec chleby, bardzo mi smakują i są bardziej treściwe. Polecam pieczenie domowego chleba nie tylko z drożdżami, ale i na zakwasie. 

 

Chleb lekko razowy z płatkami owsianymi.

CHLEB LEKKO RAZOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI.

         Składniki:

  • 350 g mąki pszennej 650
  • 150 g mąki pszennej razowej 2000
  • 80 g płatków owsianych
  • 25 g drożdży lub 12,5 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 450 ml wody

          Sposób przyrządzania:

            Mąki przesiać do miski, wsypać sól, płatki owsiane i cukier. Ze świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn, który odstawić na kilka minut (jeśli używamy suchych drożdży, to wsypujemy je do miski razem z mąkami). Dodać zaczyn i wodę oraz oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Nasmarować blaszkę 28 x 11 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki, zostawić do podwojenia objętości, czyli około 1 godziny. Piekarnik ustawić na grzanie góra - dół, a blachę wstawić na najniższy poziom. Piec w temperaturze 200ºC przez 40 - 45 minut. Wyciągnąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chleb lekko razowy z płatkami owsianymi.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet