Wpisy z tagiem: ekstrakt cytrynowy

środa, 09 marca 2016

            Święta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami, więc opublikuję Wam przepisy na tę okazję. Pierwsza moja propozycja to babka herbaciana. Pyszne i aromatyczne ciasto, długie zachowujące świeżość. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Ciasta za grosik" i oczywiście go zmodyfikowałam trochę. Już od jakiegoś czasu mam postanowienie i robię na święta bardzo mało potraw. Przeważnie człowiek sporządzi za dużo jedzenia i potem musi się z nim męczyć przez cały tydzień ;-). Jeszcze nie wiem, co upichcę na tegoroczne święta, ale już niedługo zrobię listę zakupów i zapiszę dania, które chcę zrobić i oczywiście nie będzie tego dużo. A babkę serdecznie Wam polecam. Pozdrawiam gorąco!

 

Aromatyczna babka herbaciana.

AROMATYCZNA BABKA HERBACIANA.

          Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 200 ml mocnej herbaty earl grey lub zwykłej czarnej
  • 260 g mąki tortowej

           Sposób przyrządzania:

             Masło utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać żółtka, ekstrakt cytrynowy i skórkę startą z cytryny. Powoli wyrabiać ciasto i wlewać schłodzoną mocną herbatę. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełożyć je do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 45 - 50 minut. Ostudzić, wyciągnąć z formy i dowolnie udekorować.

Smacznego !!!

 

Aromatyczna babka herbaciana.

czwartek, 08 stycznia 2015

            Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem rodzynek i kropelek czekoladowych. Kolejna odsłona zdrowych słodyczy. Pokochałam ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą i bardzo często je robię. Te na pewno też zagoszczą u mnie na stałe. Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem. Polecam serdecznie te cookies :).

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kropelkami czekoladowymi.

CIASTECZKA OWSIANE Z RODZYNKAMI I KROPELKAMI CZEKOLADOWYMI.

          Składniki:

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżka ekstraktu z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kropelek czekoladowych (50% kakao)

Na moim blogu szklanka ma 250 ml.

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem brązowym, dodać jajka i ekstrakt cytrynowy. Sodę wymieszać z mąką i wsypać do masy maślanej, wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane, rodzynki i kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Z ciasta formować wilgotnymi rękoma kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można tez kłaść łyżką bezpośrednio na blachę). Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia brzegów ciastek. Wystudzić na drucianej kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kropelkami czekoladowymi.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet