Wpisy z tagiem: szałwia

wtorek, 09 grudnia 2014

            Zbliżają się święta i nie może zabraknąć na nich dobrej pieczeni. Proponuję wam pieczeń z szynki wieprzowej. Piecze się ją długo, ale efekt jest satysfakcjonujący. Sama byłam zaskoczona jej smakiem i aromatem. Szynka wychodzi krucha i soczysta, a sos taki pyszny, że można jeść łyżkami :-).


Krucha i soczysta pieczeń z szynki

KRUCHA I SOCZYSTA PIECZEŃ Z SZYNKI.

          Składniki:

  • około 1 kg szynki wieprzowej
  • około 1 szklanka gorącej wody

Marynata:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki szałwii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka sosu sojowego

          Sposób przyrządzania:

            Składniki marynaty zmieszać ze sobą. Czosnek pokroić na bardzo drobno i dodać do marynaty. Szynkę natrzeć marynatą i odstawić najlepiej na całą noc (1 lub 2 razy przekręcić). Po tym czasie szynkę lekko podpiec na patelni ze wszystkich stron, aby zamknąć "pory" (zapobiega to wydostaniu się soków). Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową, włożyć szynkę i zawinąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Pieczeń piec około 2 - 2,5 godziny. W czasie pieczenia przekręcić 2 - 3 razy i podlać około 1 szklanką gorącej wody. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się trochę przyrumieniło. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby pieczeń "odpoczęła". Sos można zagęścić mąką. 

Smacznego !!!

 

Krucha i soczysta pieczeń z szynki

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet