Wpisy z tagiem: płatki owsiane

poniedziałek, 23 marca 2015

             Czy pasztet musi być tylko z mięsa? Nie! Może być też z różnych warzyw i to połączenie jest absolutnie trafione. Pasztety wegetariańskie są pyszne, miękkie i wilgotne. Można je łatwo rozsmarować na kanapce. Taki pasztet trzeba dobrze przyprawić, aby podkreślić smak warzyw. Spożywać go najlepiej na zimno. Dobrze by było, żeby po upieczeniu odstał 12 godzin, wtedy ma odpowiednią konsystencję, ale też smak jest bardziej podkreślony. Takie pasztety można podawać z ćwikłą, musztardą lub chrzanem. Ten pasztet z fasoli jest zwarty, łatwo się kroi i ma kremową konsystencję. Idealny pasztet na wielkanocny stół. Zapraszam do skorzystania z przepisu i upieczenia go na Wielkanoc.

 

Pasztet z białej fasoli.

PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI.

         Składniki:

  • 500 g fasoli "piękny Jaś"
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 2 duże cebule
  • 100 ml oleju + 2 łyżki do smażenia
  • 6 łyżek mielonych płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki majeranku

          Sposób przyrządzania:

            Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na około 12 godzin. Odcedzić, zalać ponownie wodą i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Po tym czasie fasolę przepłukać i ostudzić. Cebule obrać, pokroić w piórka. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Marchew ugotować i obrać. Cebule zeszklić na minimalnym ogniu, dodać jabłko i podsmażać tak długo, aż będą miękkie. Ugotowaną fasolę zemleć w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą, jabłkiem oraz marchewką. Dodać mielone płatki owsiane i olej oraz wszystkie przyprawy. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wysmarować tłuszczem i przełożyć pasztet. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 45 - 50 minut, do czasu zrumienienia się pasztetu. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi "odchodzą" od formy. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać na zimno z ostrymi sosami i pieczywem.

Smacznego !!!

 

Pasztet z białej fasoli.

poniedziałek, 12 stycznia 2015

            Bardzo dobry chlebek, który można jeść codziennie, tym razem z dodatkiem płatków owsianych. Po upieczeniu jest miękki i taki pyszny. Najlepiej smakuje z masłem. Ja jak nie upiekę sobie chleba to jestem chora, hehe. Lubię piec chleby, bardzo mi smakują i są bardziej treściwe. Polecam pieczenie domowego chleba nie tylko z drożdżami, ale i na zakwasie. 

 

Chleb lekko razowy z płatkami owsianymi.

CHLEB LEKKO RAZOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI.

         Składniki:

  • 350 g mąki pszennej 650
  • 150 g mąki pszennej razowej 2000
  • 80 g płatków owsianych
  • 25 g drożdży lub 12,5 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 450 ml wody

          Sposób przyrządzania:

            Mąki przesiać do miski, wsypać sól, płatki owsiane i cukier. Ze świeżych drożdży zrobić najpierw zaczyn, który odstawić na kilka minut (jeśli używamy suchych drożdży, to wsypujemy je do miski razem z mąkami). Dodać zaczyn i wodę oraz oliwę. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny. Nasmarować blaszkę 28 x 11 cm tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki, zostawić do podwojenia objętości, czyli około 1 godziny. Piekarnik ustawić na grzanie góra - dół, a blachę wstawić na najniższy poziom. Piec w temperaturze 200ºC przez 40 - 45 minut. Wyciągnąć z formy i studzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chleb lekko razowy z płatkami owsianymi.

czwartek, 08 stycznia 2015

            Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem rodzynek i kropelek czekoladowych. Kolejna odsłona zdrowych słodyczy. Pokochałam ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą i bardzo często je robię. Te na pewno też zagoszczą u mnie na stałe. Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem. Polecam serdecznie te cookies :).

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kropelkami czekoladowymi.

CIASTECZKA OWSIANE Z RODZYNKAMI I KROPELKAMI CZEKOLADOWYMI.

          Składniki:

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżka ekstraktu z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kropelek czekoladowych (50% kakao)

Na moim blogu szklanka ma 250 ml.

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem brązowym, dodać jajka i ekstrakt cytrynowy. Sodę wymieszać z mąką i wsypać do masy maślanej, wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane, rodzynki i kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Z ciasta formować wilgotnymi rękoma kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można tez kłaść łyżką bezpośrednio na blachę). Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia brzegów ciastek. Wystudzić na drucianej kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kropelkami czekoladowymi.

środa, 29 października 2014

           Na powitanie mam dla was przepyszne ciastka owsiane, które znalazłam na blogu Słodkie inspiracje. Dodanie do nich żurawiny i białej czekolady było strzałem w dziesiątkę, połączenie idealne :-). Ciasteczka są obłędne w smaku, a w dodatku też zdrowe. Przepis zmodyfikowałam trochę.

 CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ. 

         Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 160 g startej białej czekolady

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej ubijać. Po chwili dodać mąkę, sodę, cynamon  i sól. Wymieszać. Później wsypać płatki owsiane, żurawinę oraz białą czekoladę i połączyć wszystko dokładnie łyżką. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Z ciasta formować wilgotnymi rękoma kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 -12 minut do momentu, aż brzegi lekko się zrumienią. Wystudzić na metalowej kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet