Wpisy z tagiem: miód

czwartek, 27 października 2016

            Moja mama robi najlepsze gruszki w syropie. Przeważnie sporo ich dostaje od sąsiada. Ja zrobiłam trochę inną wersję, która nie odstępuje od tej, mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.

          Składniki:

  • 1600 g twardych gruszek
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka sztuk goździków

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki i włożyć do wody z dodatkiem łyżki soku z cytryny. 500 ml wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż syrop stanie się przezroczysty. Wrzucić osączone gruszki, gotować przez kilka minut (nie za długo, gruszki mają być lekko twarde). Gruszki osączyć, wyciągnąć goździki, a syrop ponownie zagotować i dodać jeszcze miód. Owoce przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, zalać gorącym syropem i natychmiast zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką.

Smacznego !!!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

czwartek, 18 lutego 2016

             Przeważnie raz w tygodniu staram się upiec chleb. Najczęściej piekę prosty chleb półrazowy. Tym razem zrobiłam podobny chleb, ale z mąki pszennej i mąki pszennej pełnoziarnistej graham. Ciasto wyrobiłam rękoma i zamiast wody dodałam maślankę. Chlebek upiekł się pięknie i smakował pysznie. W strukturze jest zwarty. Taki chleb jest też sycący i zdrowszy od zwykłego chleba pszenno-żytniego. Zachęcam Was do pieczenia domowego chleba i nie tylko na drożdżach, ale też na zakwasie. Ja jeszcze takiego na zakwasie nie piekłam, ale kiedyś na pewno spróbuję :-). Życzę Wam miłego wieczoru.

 

Chleb na maślance.

CHLEB NA MAŚLANCE.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 300 ml ciepłej maślanki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Maślankę lekko podgrzać. W dużej misce drożdże wymieszać z miodem i zalać ciepłą maślanką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut (jeśli użyjecie drożdży suchych, to zaczyn odstawić tylko na chwilę). Po tym czasie dodać obie przesiane mąki, sól i oliwę z oliwek. Wymieszać wszystko, ciasto wyłożyć na blat i wyrabiać rękoma przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Ponownie zagnieść ciasto, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 - 40 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chleb na maślance.

wtorek, 05 stycznia 2016

            Na Sylwestra, raczyłam się pysznymi pikantnymi pałkami z kurczaka. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Apetyt". Oczywiście trochę zmieniłam składniki, ale i tak wyszły rewelacyjnie. Są wyraziste w smaku, aromatyczne i bardzo soczyste. Podałam je na kolację z surówką, a mój był nimi zachwycony. W Nowy Rok miałam Was powitać pysznym deserem, ale niestety szybko znikł z pucharków i za późno było, żeby zrobić zdjęcia :-(. Ale nie martwcie się nic straconego, zrobię go ponownie :-). Pozdrawiam i trzymajcie się cieplutko.

 

Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie.

PODUDZIA Z KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE.

          Składniki:

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 50 ml miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Cebule i czosnek obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużej miski, dodać przyprawy, sos sojowy, oliwę i miód. Wszystko zmiksować na pastę. Dodać podudzia, obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce minimum na 8 godzin. Podudzia razem z marynatą wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 50- 60 minut, od czasu do czasu mieszając, żeby były równo pokryte marynatą. Podawać z ulubioną surówką, ziemniakami z wody, pieczonymi lub według własnych upodobań.

Smacznego !!!

 

Podudzia z kurczaka w pikantnej marynacie.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

            Przepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.

 

Fińskie pierniczki korzenne.

FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.

          Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce.

Smacznego !!!

 

Fińskie pierniczki korzenne.

wtorek, 08 grudnia 2015

            Kiedyś przeglądając gazetki z przepisami, natrafiłam na przepis na mus piernikowy. Nie pamiętam dokładnie składników. Wiem, że był tam serek mascarpone, śmietana kremówka i przyprawa do piernika. Resztę sama dodałam. I powiem Wam, że smak tego deseru mnie zaskoczył. Jest bajecznie korzenny, nie za słodki, po prostu niebo w gębie :-). Frużelina wiśniowa z mielonym kardamonem doskonale uzupełnia ten mus. Taki deser będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego świątecznego obiadu. Szczerze i gorąco polecam piernikowy mus z frużeliną wiśniową. Spróbujcie i Wy zrobić ten pyszny deser. Pozdrawiam.

 

Mus piernikowy z frużeliną wiśniową.

MUS PIERNIKOWY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

Mus:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 300 g śmietany kremówki

Frużelina wiśniowa:

  • 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu
  • 150 ml soku z wiśni z syropu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 ml zimnej wody
  • 1 łyżka płatków migdałowych

          Sposób przyrządzania:   

            Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić. Wiśnie i sok wiśniowy zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 30 ml zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Do frużeliny dosypać mielony kardamon i opcjonalnie dodać łyżeczkę miodu, ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z miodem. Dodać cynamon, przyprawę do piernika i wymieszać. Żelatynę zalać gorącą wodą (50 ml) i lekko ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać ciepłą żelatynę i serek mascarpone z przyprawami korzennymi. Wymieszać dokładnie i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia, po czym udekorować frużeliną wiśniową i płatkami migdałowymi. Podawać schłodzone.

Smacznego !!!

 

Mus piernikowy z frużeliną wiśniową.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet