Wpisy z tagiem: mak

poniedziałek, 19 stycznia 2015

            W sobotę 17 stycznia byłam u Sylwii i upiekłyśmy dwa ciasta: babkę makową na białkach i roladę orzechową. Dawno razem nic nie pichciłyśmy, zawsze jedna z nas miała jakieś sprawy do załatwienia. Dziewczyny bawiły się w kuchni i rozmawiały o sprawach codziennych, a faceci grali w ping ponga, hehe. Babka makowa wyszła pyszna i wilgotna za sprawa tartych jabłek. Polana jest polewą marcepanową i z gorzkiej czekolady. Ciasto na zdjęciu jest niskie, ponieważ piekłyśmy je z 1,5 porcji w dwóch keksówkach. Przepis na babkę znalazła Sylwia i wzięła z tego bloga. W tym poście podam tylko przepis na babkę, bo roladę orzechową muszę zmodyfikować. Rolada jest za mało orzechowa i trochę sucha. Ale na pewno znajdzie się na blogu :-).

 

Babka makowa z polewą marcepanową

BABKA MAKOWA Z POLEWĄ MARCEPANOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 8 białek klasy M
  • 130 g cukru pudru
  • 160 g mąki tortowej
  • 160 g suchego maku
  • 1/2 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 - 3 łyżki płatków migdałowych lub drobno pokrojonych migdałów
  • 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 1 łyżka amaretto

Polewa marcepanowa:

  • 100 g masy marcepanowej
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru

Polewa czekoladowa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła

          Sposób przyrządzania:

            Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać do masy białkowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać olej lub chłodne rozpuszczone masło, migdały, utarte na grubych oczkach jabłko oraz amaretto i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (28 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po tym czasie ostudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować polewy. Składniki polewy marcepanowej podgrzewać na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polać babkę. Gorzką czekoladę, wodę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu polać ciasto. Można babkę także posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego !!!

 

Babka makowa z polewą marcepanową

sobota, 01 listopada 2014

            Wpis z cyklu "Sobotnie spotkania". W sobotę 25 października byłam u Sylwii, przyjechała też Anita. Postanowiłyśmy upiec ciasto z budyniem malinowym. Oryginalny przepis wzięłyśmy stąd, my go zmieniłyśmy. Najpierw upiekłyśmy biszkopt i ugotowałyśmy budyń. Ja dokończyłam ciasto, a dziewczyny robiły pizze, przepis Anity.

Ciasto wyszło pyszne, zamiast budyniu malinowego dałyśmy wiśniowy i moje wiśnie. Biszkopt upiekł się duży, więc go przekroiłyśmy na pół. Muszę wspomnieć jeszcze o jednej rzeczy pizza z przepisu Anity wyszła NIEZIEMSKA. Spód mięciutki, rozpływający się w ustach, najlepsza pizza jaką jadłam :). Przepis podam innym razem.

CIASTO Z BUDYNIEM WIŚNIOWYM.

          Składniki:

      Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maku

       Budyń:

  • 3 budynie wiśniowe na pół litra mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 l mleka
  • 200 g masła
  • 24 herbatniki

       Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki wody

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek, Ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier, a na końcu żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do masy jajecznej. Wymieszać powoli. Na końcu dodać mak. Ciasto wylać na formę o wymiarach 36 x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180º C około 25 - 30 minut. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Ugotować budyń, rozpuszczając budynie w 1 szklance mleka. Masło zmiksować na puszystą masę i dodawać po łyżce wystudzony budyń. Krem podzielić na połowę, do jednej części dodać odsączone, wypestkowane wiśnie. Na dolny biszkopt wyłożyć masę z wiśniami, przykryć drugim biszkoptem i resztę masy. Na kremie ułożyć herbatniki. Składniki polewy rozpuścić w rondelku i polać nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Ciasto z budyniem wiśniowym

Tagi: mak
01:17, madeline82 , Ciasta z kremem
Link Dodaj komentarz »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet