Wpisy z tagiem: kiwi

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

          Sangria to hiszpański napój alkoholowy. W Hiszpanii jest podawana wszędzie, o każdej porze i w każdym kolorze. Przez długie lata była popularnym napojem wśród żniwiarzy, ale pito ją w wersji bardzo minimalistycznej - jako mieszankę wina i wody. Z czasem zaczęto dodawać do niej dodatki, a dziś nie ma jednego obowiązującego przepisu. Ja w Hiszpanii jak na razie nie byłam, ale zakosztowałam jej chociaż w postaci pysznej sangrii. Baza składa się z białego wytrawnego wina i cydru. A dodatki to limonka, brzoskwinia, kiwi, borówki amerykańskie i ananas. Całość jest tak dobra, że zasługuje, aby się nią delektować w czasie letnich słonecznych dni. Wyśmienita będzie na babskie spotkania :-).

 

White sangria z cydrem i owocami.

WHITE SANGRIA Z CYDREM I OWOCAMI.

          Składniki:

  • 750 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml cydru
  • 1 brzoskwinia
  • 1 limonka
  • 60 g borówek amerykańskich
  • 1 kiwi
  • ćwiartka świeżego ananasa
  • 4 łyżki cukru
  • garść listków mięty

          Sposób przyrządzania:

            Limonkę dokładnie umyć, sparzyć i pokroić na cząstki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą. Z ananasa odkroić skórę, twarde części i pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinię opłukać i pokroić na cząstki. Do dużego dzbanka wrzucić przygotowane owoce, zasypać cukrem. Zostawić na parę minut, aby owoce wchłonęły cukier. Zalać winem i cydrem. Włożyć listki mięty i schłodzić w lodówce. Podawać mocno schłodzoną albo z lodem.

Smacznego !!!

 

White sangria z cydrem i owocami.

środa, 08 kwietnia 2015

             Święta, święta i po świętach. Objadaliście się w tegoroczną Wielkanoc? Bo ja nie bardzo, ogólnie mało zrobiłam potraw i mało jadłam. Tym, co się za bardzo przejedli polecam lekki, oczyszczający i odtruwający koktajl. Można go pić codziennie przed śniadaniem, doskonale wpływa na przemianę materii i trawienie. Koktajl zrobiłam z kiwi, siemienia lnianego, soku z cytryny i natki pietruszki. Jest smaczny i nawet mi zasmakował. Opiszę wam niektóre właściwości składników mojego koktajlu.

            Kiwi jest niskokaloryczne. Jedna sztuka zawiera jedynie 40-50 kcal (w zależności od wielkości). 100 g kiwi to około 60 kcal i aż 2 g błonnika. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E, K, i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu, magnezu, miedzi oraz wapnia. Kiwi jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma istotny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego, głównie za sprawą licznych malutkich pesteczek znajdujących się w wewnętrznej części miąższu. Pomaga także w walce z cukrzycą, za sprawą błonnika, który spowalnia tempo wydzielania insuliny i chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi. Witamina C zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek, zapewnia skórze elastyczność, oczyszcza organizm, chroni przed anemią z niedoboru żelaza, ułatwiając jego przyswajanie. Jest niedocenianym zabójcą tłuszczu i antyoksydantem. An­ty­no­wo­two­ro­we wła­ści­wo­ści wy­ni­ka­ją z bo­gac­twa wi­ta­mi­ny E, który jest jednym z naj­waż­niej­szych prze­ciw­u­tle­nia­czy. Chro­ni ko­mór­ki przed dzia­ła­niem wol­nych rod­ni­ków, wspo­ma­ga re­ge­ne­ra­cję uszko­dzo­nych ko­mó­rek. Glu­ta­tion obec­ny w kiwi za­po­bie­ga mu­ta­cjom genów, które mogą za­po­cząt­ko­wać roz­wój cho­ro­by. 

            Natka pietruszki zawiera potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor oraz  bardzo dużo witaminy C i karotenu, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, redukuje cellulit, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają także wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny, zapobiega anemii. 

            Siemię lniane to sprzymierzeniec odchudzania. Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Siemię lniane działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości, przeciwdziała wzdęciom, poprawia perystaltykę jelit, jest dobrym źródłem lecytyny, która pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć, ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające.

            Cytryna ma działanie zasadotwórcze i jest pomocna w usuwaniu skutków zakwaszenia. Pomaga też w zgadze i wrzodach żołądka. Dzięki zawartości bioflawonoidów sok z cytryny obniża cholesterol oraz działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Rutyna zapobiega dodatkowo pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja zatem odchudzaniu. Jest dobrym źródłem witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami, przyspiesza gojenie się ran oraz działa korzystnie na układ krwionośny.  

 

Koktajl z kiwi, siemienia lnianego, soku z cytryny i natki pietruszki.

KOKTAJL Z KIWI, SIEMIENIA LNIANEGO, SOKU Z CYTRYNY I NATKI PIETRUSZKI.

          Składniki:

  • 2 kiwi
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 50 ml wody 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu 

          Sposób przyrządzania:

            Kiwi obrać cienko ze skórki pokroić na kawałki. Do blendera wrzucić pokrojone kiwi i natkę pietruszki, dokładnie zmiksować. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Koktajl podawać od razu po przyrządzeniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z kiwi, siemienia lnianego, soku z cytryny i natki pietruszki.

środa, 11 marca 2015

           Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi świetnie oczyści organizm z toksyn i przyspieszy odchudzanie. Bardzo dobrze działa na przemianę materii i podniesie naszą odporność. Rozsmakowałam się w tym koktajlu i piję go prawie codziennie przed śniadaniem. Więc pijmy go na zdrowie! 

            Owoce kiwi są dość niskokaloryczne, gdyż 100 g dostarcza zaledwie około 56 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika, który ma istotny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Zawiera witaminy i składniki mineralne, szczególnie witaminę C, witaminy z grupy B, magnez oraz żelazo. Za­war­ta w pest­kach kiwi pek­ty­na, ko­rzyst­nie wpły­wa na skład flory bak­te­ryj­nej ukła­du po­kar­mo­we­go, oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn, leczy bie­gun­ki i za­par­cia. Kiwi ma działanie moczopędne, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie organizmu z nadmiaru sodu. Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, ponieważ są sycące i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii w 100 g - 30 - 50 kcal. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Zawierają też cenny błonnik, który wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu. Jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm. Seler naciowy jest bogaty w fosfor, wapń, cynk i potas oraz żelazo i magnez. Jest w nim także witamina E, określana mianem witaminy młodości oraz witaminy z grupy B, w tym witamina B9, czyli kwas foliowy i witamina PP znana bardziej jako niacyna. Seler naciowy zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest  jednym z najlepszych naturalnych spalaczy tkanki tłuszczowej. Składa się on aż w 94 % z wody, w 100 g jest tylko 4 - 5 kcal. Seler naciowy ma także działanie moczopędne. Uzupełniając  menu o tę roślinę łatwo można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, odpowiedzialnej za obrzęki, a także przyspieszyć metabolizm i oczyścić ciało z toksyn.

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi

 KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KIWI.

          Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Łodygi selera umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi i jabłko (nie obrałam ze skórki) obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić  pokrojone składniki do wysokiego naczynia i potraktować blenderem. Dodać miód oraz wodę i znowu zmiksować. Podawać od razu.

Smacznego !!! 

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet