Wpisy z tagiem: pstrąg łososiowy

wtorek, 08 listopada 2016

            Kiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie! 

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • około 450 g fileta z pstrąga łososiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 4 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

             Filety z pstrąga opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje. Każdą skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cieniutkie paski. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w talarki. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy wrzucić cebulkę i zeszklić. Dołożyć marchew, chwilę przesmażyć, dodać resztę warzyw i czosnek, całość smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet